Sve veća zavisnost od interneta

Biti na internetu nekoliko sati dnevno, kada se izuzme obavljenje posla ili učenje, psiholozi i psihijatri smatraju da predstavlja rizik za takozvanu onlajn zavisnost. U Valjevu većina tinejdžera ne smatra da ima takav problem, ali ni odrasli nisu u poziciji da odrede meru u surfovanju globalnom mrežom.

Način života, neodvojiv od dostignuća informacionih tehnologija, teško dozvoljava da se odredi kada upotreba interneta ili uređaja kojima se pristupa globalnoj mreži nije više u prihvatljivim granicama.

U Savetovalištu za mlade valjevskog Doma zdravlja anketirani su učenici drugog razreda srednjih škola i debatovali o onlajn zavisnosti. Većina ne smatra da to može biti ozbiljan problem.

"Deca u pratnji roditelja dolaze ovde ljuta na svoje roditelje što su morali da stignu u Savetovalište za mlade, jer smatraju da to nije problem, a roditelji vide da je to problem. I ima situacija u kojima deca dolaze videći da je to problem, ali smatraju da mogu sami, uz nekakav blagi savetodavni rad, da izađu iz cele te situacije", kaže Živana Pantić, psiholog Savetovališta za mlade Dom zdravlja Valjevo.

Što nije objavljeno na društvenim mrežama nije se ni dogodilo, psiholozi kažu da većina mladih zastupa takav stav.

"U suštini sam jako dobar deo dana onlajn koristio, nekoristio telefon, uvek sam tu, ako se nešto desi da odma` vidim šta se dešava."

"Ne vide oni sebe sa strane da oni mogu da budu u stanju da budu deset sati na računaru subotom i nedeljom, da budu pet sati svakog dana."

"Sve što radim na internetu moji roditelji su upućeni u to."

"Stalno mi je telefon u rukama i ne ispuštam ga iz ruku nikad."

Socijalne mreže, video-igre, onlajn kockarnice, kao i preterano traganje za informacijama stručnjaci tvrde da vode u zavisnost definisanu u psihijatriji kao kibernetski poremećaj.

"Mi čak imamo i predškolce koji su postali zavisni od mobilnih telefona. Mi trebamo da pođemo od roditelja, da prvo sad obrnemo, da se mi edukujemo u kom pravcu šta da uradimo, nastavnici, profesori, roditelji, mi odrasli da shvatimo. Jer smo i mi isti kao naša djeca, ali će djeca prva imati određene psihičke i fizičke probleme", kaže  dr Snežana Marjanović, načelnica Službe psihijatrije OB Valjevo.

Briga o zdravlju mladih je jedno, a nesuočavanje odraslih sa problemom zavisnosti od interneta problem je za sebe, ukazuju psihijatri. U Valjevu nisu poznate razmere problema, pa se stručnjaci slažu da smo tek na početku njegovog sagledavnja.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво