Osnivanjem klastera do radnika

Prijepoljskim tekstilcima nedostaje više od 400 radnika. Osnivanjem klastera tekstilaca, otvaranjem odeljenja krojača i šivača u dualnom obrazovanju, kao i prekvalifikacijom - nastoje da dobiju zanatlije koji im nedostaju.

Po obrazovanju auto-mehaničari, trgovci, ekonomisti i elektromonteri, njih dvanaestoro, posle obuke i uz podršku Nacionalne službe za zapošljavanje, sada su krojači i šivači, sa rešenjem o stalnom zaposlenju.

 

"Zbog nedostatka posla kao auto-mehaničar, rešio sam da se prekvalifikujem za tekstilca i samim tim sam odmah dobio posao", kaže Emir Fetahović.

Maja Mosurović Dve godine sam bila na Zavodu, pružila mi se prilika da nađem posao, svidelo mi se i lepo mi je ovde.

"Efekti ove mere su veoma dobri. Program koji smo realizovali 2015. za 25 lica i svih 25 lica je i 18 meseci nakon isteka ove mere ostalo u radnom odnosu", kaže Ana Pejović, direktorka Filijale NSZZ u Prijepolju.

I ovo je tek jedan od načina kojim ovdašnji tekstilci okupljeni u klasteru, nastoje da dođu do stručnog kadra koji će nadaju se, ubuduće stizati i iz dualnog sistema obrazovanja.

"Upisali smo 23 učenika, kvota je bila 30 učenika ali je bilo manje zainteresovanih.Učenici ovog odeljenja će dobiti neke benefite u vidu prevoza, učeničkog dinara dok budu boravili u pogonima, privatnih preduzetnika i sigurno zaposlenje", kaže Snežana Lazarević, profesorka Tehničke škole u Prijepolju.

U ovom, jednom od pogona ovdašnje firme koja prizvodi sirovu tkaninu radnu i zaštitnu odeću i celokupnu proizvodnju plasira na ino tržištu, otišli su i korak dalje u stimulacijama za zaposlene.

"Svi oni koji ne koriste bolovanje, koji ne koriste izlaznice, koji ne koriste druge načine zloupotrebe posla, stimulišemo novčano a kao i sve kompanije smo imali jako veliki problem oko bolovanja", kaže Suanita Čelebić, PR Kompanije "Trendtex", Prijepolje.

Uz stimulacije, dualno obrazovanje, programe prekvalifikacije i obuke, ovde će nadaju se, uspeti da dodju do 200 radnika koliko im nedostaje za pokretanje druge smene, jer uz proširenje proizvodnje, otvaranje novih pogona, već sada imaju i obezbeđen posao do kraja 2020. godine.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво