U pirotskim školama kotlovi na bio-masu

U četiri pirotske škole počelo je grejanje kotlovima na bio-masu. U pitanju je projekat javno-privatnog partnerstva, prvi u oblasti energetike u Srbiji. Piroćanci očekuju velike uštede i bolje grejanje.

U staroj kotlarnici osnovne škole "Dušan Radović" u Pirotu instalirana je najsavremenija oprema. Dograđeno je spremište za bio-masu, a kotlovi već isporučuju toplotnu energiju u učionice, ali i u obližnji dečji vrtić.

"Mnogo je lakše, sve je automatizovano. Sve je ovo novo. Sa starim kotlovima smo imali velike probleme", kaže Nebojša Rančić, majstor.

"To je grejanje građeno još sedamdesetih godina. Kotlovi su bili veoma stari, dotrajali, tako da smo imali poslednjih godina velike probleme sa grejanjem", kaže  Nataša Branković, direktorka OŠ "Dušan Radović".

Pored ove u još tri pirotske škole privatni partner instalirao je kotlove na bio-masu. Vrednost opreme i radova je oko 80 miliona dinara.

"Dobijamo kvalitetnu energiju, iz ekološki prihvatljiog goriva, iz bio-mase. Dobijamo opremu koja je efikasna i nema velike troškove održavanja. I sa druge strane mi kao lokalna samouprava nismo angažovali sredstva iz našeg budžeta za rešavanje ovog problema", kaže Bojan Ivković, gradska uprava Pirot.

"I već ove godine očekujemo značajne uštede na računu za grejanje u školama, s obzirom na to da je lož-ulje dosta skupo i da su stari kotlovi bili dosta neefikasni. Njihova efikasnost je bila do nivoa ispod 50 procenata. Novi kotlovi imaju efikasnost od blizu 90 procenata", kaže  Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

U lokalnoj samoupravi, posle pažljivih analiza, procenili su da će ovakav sistem grejanja biti najefijkasniji, jer su ove škole udaljene od sistema daljinskog grejanja javnog preduzeća Gradska toplana. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu zaključen je na 15 godina.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво