Izložba "Rimski novac Šumadije"

U Konaku kneza Mihaila, otvorena je izložba "Rimski novac Šumadije". Prikazan je deo bogate numizmatičke zbirke kragujevačkog Narodnog muzeja, koja broji više od 7.000 kovanica.

Kovanje novca u Rimu, počinje u 4. veku pre nove ere, gotovo 500 godina, nakon osnivanja grada. Zakonom se uvodi prikazivanje portreta na kovanicama, a to pravo, prvi dobija Cezar. Imperatori kuju zlatni i srebrni novac, a Senat, samo bakarni.

Na našem prostoru, koji je pripadao rimskoj provincija Gornja Mezija, radile su kovnice u Sirmijumu, današnjoj Sremskoj Mitrovici i Viminacijumu.

"Novac Viminacijumskog kovanja,na reversu prikazuje figuru mlade žene koja stoji između simbola dve legije-sedme Klaudijeve i četvrte Flavijeve, koje su bile stacionirane u Viminacijumu i Singidunumu", kaže Marija Sarić, viši kustos arheolog, autorka izložbe.

Svi važni dogadjaji u istoriji Rimskog carstva, prikazani su na novcu. Od božanstava, preko divljih životinja kao simola snage vladara, do slovnih oznaka.

"Ono što su za na,naprimer, novine, televizija, ili internet, slobodno možemo da kažemo, da su to, za Rimljane bili, bio novac", kaže Marija Sarić, autorka izložbe.

Rimski novac - koji je u naše krajeve, stizao sa raznih strana, najviše u trećem i četvrtom veku- svedoči o intenzivnoj trgovini na teritoriji današnje Šumadije.

"Rimski novac iz numizmatičke zbirke, dobijen je na različite načine. Nešto, da kažemo, slučajnim pronalaženjem, nešto je poklonima, a jedan deo je nađen u periodu, kada su naši poznati arheolozi, se bavili istraživanjima na našim prostorima", kaže Nenad Đorđević, direktor Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Na izložbi su, osim novca, predstavljeni rimski merni instrumenti: kantar sa tegovima i bronzane statete bozanstva trgovine -Merkura .Svedoci privrednog, ekonomskog i političkog razvoja na našim prostorima, na kojima je rođeno 18 rimskih careva.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 37 438 707

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво