Povezivanje tvrđava kao turističkih atrakcija

U Golubačkoj tvrđavi okupili su se stručnjaci iz podunavskih zemalja: Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije. Cilj je povezivanje manjih i srednjih nerazvijenih gradova koji na dunavskim obalama imaju tvrđave, kako bi lokalna zajednica imala više koristi od svog kulturnog nasleđa.

Srednjevekovna utvrđenja na Dunavu glavni su adut za privlačenje turista, ali od toga gradovi i meštani nemaju mnogo. Stručnjaci iz sedam zemalja koje povezuje Dunav od Austrije do Rumunije okupili su se u Golubačkoj tvrđavi da bi to promenili kroz INTEREG projekat.

"Zamišljeno je da se rekonstruišu gradski centri. U Golupcu veoma je zapušten gradski centar. Ne postoje adekvatni sadržaji i aktivnosti bez obzira što postoji veliki broj festvala, ali oni se održavaju jednom godišnje sporadično i u kratkom vremenskom periodu", kaže Aleksandra Đukić, Arhitektonski fakultet u Beogradu.

Za dve godine, biće završena i mobilna aplikacija koja će pomoći da novi posetioci lakše organizuju svoj put dolinom Dunava.

"Strategija na kojoj radimo zasnovana je na istraživanju šta Dunav može da da kao nasleđe. Napravićemo održive turističke rute kroz koje će turisti moći da istražuju lokalno nasleđe", kaže Bonit Kadar, Fakultet tehnologije i ekonomije u Budimpešti, vođa projekta.

U Golupcu su i studenti sa Arhitektonskih fakulteta koji rade na unapređenju javnih prostora i povezivanju sa tvrđavom. Razmatra se čak i izmeštanje dela Đerdapske magistrale iz centra grada.

"Na taj način bi se ulica više otvorila za pešake i korisnike, što bi unelo čovekomerniji duh tog prostora i drugih sadržaja da ljudi borave i sažive se sa ulicom", kaže Milena Vukmirović, Arhitektonski fakultet u Beogradu.

"Jako je značajno uspostavljanje biciklističke i pešačke staze koja bi trebalo da se izgradi i da poveđe tvrđavu sa gradom, pa kada turisti dođu, a Golubačku tvrđavu, imali bi mogućnost da dođu i u Golubac", kaže Aleksandra Đukić, Arhitektonski fakultet u Beogradu.

U golubačkoj biblioteci u toku je izložba razglednica. Glasanjem posetilaca bić izabrane one koje ćete moći da kupite na odmoru u Golupcu. U projektu učestvuju i Smederevo i Bačka Palanka.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара