Kako sprečiti uništavanje arheološkog nasleđa?

Poslednjih decenija, širom Srbije primetno je drastično uništavanje arheoloških lokaliteta. Srpsko arheološko društvo i Ministarstvo kulture rade na projektu čiji je cilj podizanje svesti o značaju očuvanja arheološkog nasleđa. Arheološke lokalitete u Pirotu najviše uništavaju tragači za zakopanim blagom.

U jednom od prvih jugoslovenskih filmova "Rudareva sreća" iz 1929. godine, koji je snimljen u pirotskom kraju, govori se o tragačima za zakopanim blagom. I danas je ova tema aktuelnam, a u okolini Pirota, poslednjih decenija takozvani kopači zlata uništili su tridesetak antičkih nalazišta.

"Ovako se sistematski, zlatarskim iskopima, trajno devastiraju i uništavaju antički lokaliteti. Od toga se uzimaju neka skromna sredstva, ali se pravi nenadoknadiva šteta za arheološko nasleđe", kaže dr Predrag Pejić, arheolog.

Da tragači za zlatom ne prezaju ni od čega dovoljno govori podatak da je pre nekoliko godina u potrazi za blagom minirana čak i zapadna kula na srednjovekovnom pirotskom gradu.

Da bi podigli svest društva o značaju očuvanja arheološkog nasleđa, stručnjaci Srpskog arheološkog društva organizovali su predavanja u osam gradova Srbije.

"Ljudi moraju da shvate da je traganje za arheološkim predmetima, detektorima, kopanjem, dubokim riglovanjem, krivično delo. Po našem krivičnom zakoniku za to krivično delo je zaprećena kazna od šest meseci du pet godina zatvora", kaže dr Adam Crnobrnja, predsednik Srpskog arheološkog društva.

U Srpskom arheološkom društvu apeluju na sve u lokalnim samoupravama da prijavljuju "divlje" tragače za blagom kako bi očuvali naše bogato arheološko nasleđe.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво