Težak položaj žena na selu

Ona radi teške poslove od jutra do večeri, taj rad se ne vrednuje, u službi je svih ostalih ukućana, svoje potrebe zanemaruje, nema zaradu niti adekvatnu zdravstvenu zaštitu - žena na selu. U teškom položaju dočekale su žene na selu svoj dan 15. oktobar. U Crnoljevici kod Svrljiga povodom tog dana organizovan je prvi Sajam zimnice.

Za Julijanu Vasić iz Beloinja kod Svrljiga posla u seoskom domaćinstvu ima po čitav dan. Ustaje prva, odmah kreće sa radom, i uglavnom ne zna za pauzu.

"Ima posla od jutra do večeri, posao se nikad ne završava. Čak ostane i za sutra nešto. Posao je i u kući i oko stoke i na njivi. U selu žena nema godišnji odmor, radi se 365 dana", kaže Julijana Vasić, Beloinje.

Sličan je život i ostalih žena na selu, koje su, kažu, u svim oblastima diskriminisane.

"Od zdravstvene zaštite do ekonomske samostalnosti, mnogo rada, života koji živi za druge, do potiranja svih njihovih ličnih potreba", kaže Nevena Petrušić.

"Oko 80 odsto žena na selu nisu vlasnici svog imanja. To znači da su apsolutno ekonomski zavisne", kaže Tatjana Lazarević, odbornica SO Svrljig.

Mreža svrljiških odbornica pokrenula je prvi Sajam zimnice u Crnoljevici, kako bi ohrabrile žene na selu da se udruže i predstave svoje rukotvorine i razne Đakonije u teglama od kojih bi mogle da ostvare prihod i ekonomski ojačaju.

"Ovo je slatko u vinu od bundeve, zove se recelj".

"Pravimo proizvode od kože i sve ostalo- zimnica, radovi u polju".

"Čuvam stoku, muzem krave, pravim sir, zimnicu".

"Spremam zdravo, bez konzervansa, po starom receptu".

Za podršku države ženama na selu zalagaće se, obećava, i narodni poslanik iz ovog kraja.

"Da im se obezbedi porodiljsko bolovanje, ko je uplaćivao poljoprivredno osiguranje da se obezbedi i trudničko bolovanje, besplatno lečenje i da se veća sredstva izdvajaju za žene na selu da bi ostale tu i stvarale porodicu", kaže Milija Miletić, narodni poslanik.

Opština Svrljig stimuliše ostanak na selu poklonom od 350.000 dinara za svaki sklopljen brak na seoskom području.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи