Šabačka glumačka legenda odlazi u penziju

Jedna od glumačkih legendi šabačkog pozorišnog ansambla odlazi u penziju. Borivoje Bora Božanić, osim brojnih uloga u pozorištu i filmu, poznat je kao Čivijaški dobošar i Deda Mraz sa najdužim stažom, gotovo četiri i po decenije.

Nema Čivijade, dok je on ne najavi i novogodišnjih poklona za šabačke mališane, dok on ne upregne sanke .Glumac Bora Božanić, ostvario je snove o pozorištu, radiju i filmu, a najdraža publika su mu deca, za koju igra i režira predstave.

Posle 35 godina, rado se seća svake uloge, od Neznamova i lepog Duleta do Mišarske bitke Krstivoja ilića, sjajnih ljudi, pozorišnih stvaralaca ali I gimnazjiskih dana kada je prvi put zaigrao na sceni.

"Sada imati pet džipova, tri aviona, odleteti na Mars i vratiti se, nije ni blizu onog osećaja kada sam bio spoljni saradnik, igrao epizodne uloge i primao neke honorare vrednije od svih plata do penzionisanja. Oprobao sam se u svim žanrovima. Nisam bio Hamlet, niti Romeo, a nešto i ne patim, bio sam više privatno", kaže Borivoje Bora Božanić, glumac u penziji.

Osim glumačkih rola, iza ovog ambasadora čivijaškog duha je hiljadu humorističkih radio emisija i na stotine večeri humora i satire po gradovima u regionu.

"Taj šabački, čivijaški, kaldrmaški duh je brend koji ni jedna sredina nema. Moram da pomenem da je "Šabac Beogradu glava", a da je Beograd predgrađe Šapca", kaže Borivoje.

Da su vedrina i dobrota najvažnije crte Borine ličnosti, osim publike, kaže i njegova supruga Mirjana, koja već 30 godina uživa u pozorištu u kući.

"Dobar je čovek, što je vrlo bitno, dobar otac , dobar muž, neko ko je učinio moj život onako, bajkovitim!", kaže Mirjana Božanić, Borina supruga.

Pasionirani šahista, koji je remizirao sa Karpovim, pozorišnu igru nastaviće i u penziji, ali predstave sa tekuće trake, srećan što će imati više vremena za kćerke i unuke, Anju i Vuka, kao i rad sa amaterima, koji mu je poseban izazov.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи