Podsticaj za razvoj zemljoradničkih zadruga

Država je u ovoj godini izdvojila 200 miliona dinara za razvoj zemljoradničkih zadruga. Na jugoistoku Srbije, u pirotskom kraju, nakon decenija propadanja seoskih zadruga, počela je njihova obnova. Za sada je formirano šest novih zadruga, interesovanje postoji, ali problem imovine nekadašnnjih velikih zadruga još uvek nije rešen.

Nekada je gotovo svajo pirotsko selo imalo zemljoradničku zadrugu. Devedesetih godina, prošlog veka, propadaju, a status njihove imovine ni do danas nije rešen.

 

"Ono što nas najviše boli je imovina zadruga koje ne postoje, koje ne rade, jer bez titulara - ko vodi računa o toj imovini sve se raspada i propada. Tako da kao lokalnu samoupravu, nas to to najviše zanima, jer se javljaju investitori koji bi želeli da uzimaju te zadruge, da investiraju u neku proizvodnju, a zbog sadašnjih zakonskih propisa, mi kao lokalna samouprava to ne možemo da radimo", kaže Goran Popović, pomoćnik gradonačelnika za poljiprivredu.

Ovo je jedan od mnogobrojnih objekata koji je nekada bio u vlasništvu ZZ "Nova mala". Inače, ova zadruga je bila jedna od najvećih u pirotskom kraju. O njenoj imovini danas niko ne brine, a šta će biti sa njom na to pitanje niko nema odgovor.

Država se uključila u obnavlajnje zemljoradničkih zadruga. U Pirotu je do sada obnovljeno šest zadruga.

"Ovu zadrugu "Sukovo", napravili smo s ciljem da bi pokrenuli matičnu službu, pre svega, zato što se ovde oseća nedostatak matične službe. Da bi naši proizvođači dobili subvencije koje država daje, sva stoka mora da bude umatičena", kaže Nebojša Veličković, ZZ "Sukovo".

Predstavnici Zadružnog saveza Srbije u razgovoru sa pirotskim zadrugarima, predočili su prednost udruživanja poljoprivrednika.

"Mi želimo da istaknemo da je zadruga prva koncentracija kapitala, prvo mesto gde može da se napravi jedan kontinuirani zadružni proizvod, naravno u tim međufazama i sertifikovan", kaže Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Poljoprivrednici na jugoistoku Srbije uglavnom se bave stočarstvom i na manjim posedima ratarstvom. Ideja novoformiranih zadruga je da se fokusiraju na organsku proizvodnju. Mnogi, koji su ostali bez posla, vraćaju se na selo, a zadruge bi trebalo da garantuju siguran plasman njihovih proizvoda.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво