Obnova seoskih domova kulture u Srednjem Banatu

Kada su otvarani bili su centar društvenog i kulturnog života. Seoski domovi kulture danas su balast - sela ne mogu sama da ih održavaju i traže pomoć lokalne samouprave. Domovi su javna svojina, a opštine i gradovi ih ustupaju Mesnim zajedicama na korišćenje. Međutim, u Srednjem Banatu pokušavaju da domove kulture spasu od propadanja.

Da bi dobili pravo korišćenja nad Domom kulture u selu, Mesna zajednica Farkaždin je morala da zatraži odobrenje od Skupštine grada Zrenjanina. Nakon renoviranja prostorije će koristiti seoska udruženja. Time se posao neće završiti, jer preostaje da se renovira velika sala, a selo nema novac za te namene.

"Teško bi je mogli održavati, možda struje imamo da plaćamo, ali za nešto veće ne bi mogli održavati samo ko selo. Nemamo doprinosa i bez grada ne možemo održavati to", kaže Ljubiša Tuba, Mesna zajednica Farkaždin.

Koliko je na primer za renoviranje jedne ovakve sale potrebno?"

"Pa otprilike milion, milion i po bi bilo potrebno", kaže Ljubiša.

Dom u selu Novi Itebej u opštini Žitište čeka renoviranje, a ne zna se da li će tada biti uklonjena i veza sa periodom kada je izgrađen. Unutrašnjost objekta je solidno očuvana, ali je i ovde najveći problem, kako obezbediti novac za održavanje.

"Uglavnom su to najveći troškovi zimi kad je grejanje uključeno pošto se radi o starom grejanju na termogenima koji troše previše, previše gasa i tad su najveći troškovi. Tu nekad troškovi dostižu i do sto hiljada mesečno", kaže Jožef Kerekeš, Mesne zajednice Novi Itebej.

Opštine Žitište je do sada izdvojila blizu 50 miliona za rekonstrukciju Domova u šest sela i Žitištu. Kažu, imali su dve mogućnosti da ih puste da tiho propadaju ili da im daju priliku za novi život.

"Trebam da napomenem da smo u program Prekogranične saradnje dobili za nas ozbiljna sredstva to je negde u protivvrednosti od 150.000 evra za opremanje uglavnom Domova kultura. To su nabavka stolica, presvlačenje stolica, za uglavnom sve Domove kultura smo obezbedili ozvučenje", kaže Mitar Vučurević, predsednik opštine Žitište.

Žitište je trenutno jedna od retkih lokalnih samouprava koja najavljuje gradnju novog Doma kulture i to u selu Banatsko Višnjićevo, jer im je stari objekat izgoreo u požaru.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566





Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се