Grejanje na biomasu u valjevskoj školi

Grad Valjevo planira da zamenom energenta za grejanje i prelaskom na drvnu bio masu, u valjevskoj toplani kao i pojedinim ustanovama, počne sa smanjenjem aerozagađenja. Ovakve investicije isplate se već za nekoliko godina. Od ove grejne sezone, po prvi put i jedna od valjevskih škola imaće grejanje na bio masu.

U valjevskoj osnovnoj školi "Desanka Maksimović" nakon više decenija, dotrajali stari kotao zamenjen je novim, a umesto lož ulja kao energenta, koristiće se drvna bio masa. U zatvaranje jednog od zagađivača vazduha grad je uložio 17 miliona dinara, koji bi trebalo da se otplate, već za nekoliko godina, kroz značajno jeftinije grejanje.

"Pa ušteda u odnosu na prošlu godinu gde smo platili pet miliona i trista hiljada dinara za lož ulje, 40 tona, i sečke koju za ovu narednu školsku godinu koju trebamo da koristimo gde je 630 metara kubnih sečke koštalo nas je milion i četristo hiljada dinara. Možete i sami da vidite da je ušteda ogromna", kaže Nenad Mihailović, direktor OŠ "Desanka Maksimović" Valjevo.

Korišćenje drvne bio mase, kao energenta, posebno je isplativo na primeru valjevske toplane. Planirano je investiranje u kotao od deset megavata na drvnu bio masu, koji bi proizvodio do 60 odsto ukupne toplotne energije.

"Procena po ovoj nemačkoj razvojnoj agenciji koja je radila studiju izvodljivosti da ušteda bi na godišnjem nivou po njima mogla da ide i do milion evra.Ta ušteda na energentu, to bi nam omogućilo da investiciju čija je procenjena vrednost između dva i po i tri i po miliona eura isplatimo u nekom razumnom roku", kaže Zoran Stepanović, direktor JKP"Toplana" Valjevo.

Valjevska toplana očekuje realizaciju projekta zamene mazuta kao energenta drvnom bio masom, kroz program KFW 5 koji će se realizovati u deset gradova i opština. Procene su da bi na ovaj način najranije za dve godine mogla početi isporuka toplotne enregije.

Manji troškovi, omogućili bi nižu cenu grejanja, veće interesovanje Valjevaca za priključenje na gradsku toplanu i samim tim značajno smanjenje aerozagađenja.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво