Poljoprivredne mašine stigle u zadrugu u Gadžinom Hanu

Poljoprivredne mašine kupljene novcem Vlade Republike Srbije iz akcije 500 zadruga u 500 sela stigle su u prvu novoosnovanu zadrugu Zaplanjski zasad koja će se baviti proizvodnjom i preradom lekovitog bilja. Zadrugu, čije je sedište u selu Gornji Barbeš u optšini Gadžin Han, obišao je Milan Krkobabić nministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Neven, beli slez, artičoka, već postoje u Zaplanju ali u zasadima na manjim površinama. Zadruga je za 15 proizvođača iz 12 sela u opštini Gadžin Han velika šansa.

"Odlični su uslovi za gajenje nevena i odličan je kvaliteta cveta koji se postiže, vidite i sami protok vazduha što je mnogo bitno za lekovito bilje", kaže Boban Mitić, zadrugar.

"Sve to do sada je bilo na malo nižem nivou tako da sam prepoznao ovo udruživanje kao neku šansu za boljitak", kaže Saša Živković, zadrugar.

Za 5,9 miliona dinara koliko je dobila ova zadruga kupljene su specifične poljoprivredne mašine za ovo planinsko područje a u planu je i proizdvodnja eteričnog ulja.

"Zadruga je jedino rešenje trenutno da se ukrupni i površine da ukrupnimo, a samim tim i zajedno da izbacimo proizvod na tržištu", kaže Zoran Ilić, direktor zadruge.

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić kaže da je ove godine izdvojeno 200 miliona dinara ali da se u naredne tri godine planira ulaganje u zadruge i do 25 miliona evra.

"Novac ulažemo u mašine, u opremu u tehnologiju, ne u zgrade, srbija je puna zgrada po selima, domova kulture - napuštenih zgrada koja se sa malo sredstava i uz napor lokalne samouprave , evo vidite, dovedu u stanje koje može da bude prihvatljivo", kaže Milan Krkobabić, ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj.

Od početka akcije 500 zadruga u 500 sela osnovano je novih 157 zadruga.

"Naročita je data prednost jugu srbije - pet okruga, i tu je osnovano 50 zadruga to je u odnosu na neki raniji period daleko više zadruga znači da su ljudi prepoznali značaj udruživanje", kaže Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije.

Zadruga Zaplanjski zasad u Gadžinom Hanu je prva zadruga u Srbiji koja je dobila novac, a kako navode u ovoj nerazvijenoj opštini posle nje osnovane su još dve zadruge.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи