Ponovo pred iseljenjem

Posle osam godina, 33 porodice raseljene sa Kosmeta, koje su živele u socijalnim stanovima u naselju Beranovac kod Kraljeva, sada su pred iseljenjem. Mnogi od njih već su se suočili sa brojnim administrativnim problemima, jer se ponovo vode kao lica bez adrese.

Socijalni stanovi na Beranovcu su zajednička investicija Grada Kraljeva i nemačke nevladine organizacije HELP koje je trebalo reši stambeno pitanje interno raseljenih lica sa Kosova. Od početka progona ovaj grad je zbrinuo njih 20.000.

Četvoročlana porodica Vučićević mora do 18. oktobra da se isele iz jednosobnog stana u naselju Beranovac, jer se od 2012, godine, rešenjem Apelacionog suda, više ne vode na toj adesi.

"Gde se vodite? Na Kosovu, ne daju nam boravak, jer nismo potpisali ugovor", kaže Slavica Vučićević,raseljeno lice iz Kline.

"Da bi mogli da ostanemo moframo da platimo 1,2 evra po kvadratu. Od čega, nemam od čega ni da živim", kaže Radomir Vučićević, raseljeno lice iz Kline.

U socijalne stanove Vučićeviči su se sa jos 59 porodica interno raseljnih sa Kosova uselili 2009.godine. Ugovore su sklopili sa Gradom Kraljevom.

"U ugovoru pise ,evo pise ovde da za tri godine nema da se plaća, posle tri godine da će da se plati nešto minimalno", kaže Branislav Trajković, raseljeno lice iz Kline.

"Jesu li Vam stizali računi. Nikad. Ni račun, ni ništa nije stizalo samo piše u okviru okvirskih zakona. Evo tu u članu 11 lepo piše da će se plaćati kirija u okviru zakonskih propisa", kaže Radoje Trifunović, izbeglica iz Kline.

U Gradskom stanbenom preduzeću koje gazduje socijalnim stanovima kažu da je po Zakonu euro i dvadeset centi po kvadratu za takve stanove najniža cena, a da računi nisu stizali samo onima koji nisu produžili ugovor.

"Od 60 porodica,33 porodice su 2012.odbile da potpisu nove ugovorenakon čega je pokrenut sudski spor", kaže Dragana Bikić, direktorka Gradskog stanbenog preduzeća.

Sudski izvršitelji već su uručili 18 rešenja o iseljenju bez prava žalbe. Ponuđena im je međutim, mogućnost da dugova za stanarinu, četiri godine unazad, plate na rate.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво