Rođendan Biblioteke šabačke

Biblioteka šabačka danas slavi 170. rođendan. Povodom značajnog jubileja, u tom gradu otvorene su tri izložbe.

Prota Jovan Pavlović poklonio je Čitalištu 52 knige, dr Anton Groder 20, a članske karte, pre 170 godina, dobilo je 200 Šapčana. Andrina kuća u centru grada, kako je ostalo zapisano, postala je mesto i za deklamovanje, sviranje i pevanje, muzejsku zbirku i pozorišne predstave.

"Dugo je to vreme i trajanje, Biblioteka šabačka danas je jedna od vodećih kulturnih institucija u grada i sa ovom izložbom na Trgu govori kako je biblioteka nastala, kako se selila", kaže Aleksandra Erdevički Tomić, Biblioteka šabačka.

Sedamnaest dokumentarnih panoa u centru Šapca čiji je autor Sonja Bokun Đinić, predstavljaju isto toliko decenija najstarije ustanove kulture u gradu.

"Volim biblioteku, stalno dolazim u biblioteku, volim knjige, biblioteka je za mene kao igraonica", kaže Rastko Đorić, najbolji najmlađi čitalac.

Biblioteka šabačka danas ima fond od oko 200.000 publikacija i skoro 13.000 članova.

"Prvi svetski rat, izgoreo celokupan fond, ali, snagom uma, snagom dobrih ljudi, biblioteka je ponovo zasijala. Posebno smo ponosni na poslednjih dvadesetak godina, kada dostižemo zavidan nivo i ostavljamo značajne tragove", kaže Jelena Podgorac Jovanović, direktorka Biblioteke šabačke.

Na izložbi "Temelj od knjiga" nitima su povezane prethodne decenije i savremeni tokovi.

"Ovo je izložba u čast biblioteke zidanice koja je nastala na temelju od knjiga i to je suštinski motiv. Provlače se i neki pojmovi kao radjena, čuvana, dorađena i sve to da traje", kaže Dragana Mališić Marković, autorka izložbe.

Povodom 170. rođendana Biblioteke na nekoliko lokacija u gradu, instalacije je postavila i umetnička grupa "Kombinart". Šabački hram knjige od 1955. godine smešten je u zgradi nekadašnjeg Vladičanskog dvora koji je izgrađen polovinom 19. veka. Pre dve godine otvoren je i Aneks, prvi namenski objekat za neku od ustanova kulture u Šapcu.

rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво