Prvi nastup niških muzičara na međunarodnoj tribini kompozitora

Niko od niških muzičara i kompozitora nije učestvovao do sada na Tribina kompozitora koju već 26 godina organizuje Udruženje kompozitora Srbije u Beogradu. Čast da na ovoj prestižnoj smotri savremene muzike budu prvi iz Niša pripala je Kamernom orkestru Končertante Fakulteta umetnosti. Koncert niških muzičara je večeras, poslednjeg dana, u sali Studenstko kulturnog centra u Beogradu.

Rečima čast, ali obaveza, opisuje dirigent Milena Injac prvi nastup niških muzičara na međunarodnoj tribini kompozitora, smatrajući ga velikom šansom.

"Ja se nadam da ćemo je iskoristiti na najbolji mogući način, verovatno je niška muzička scena dovoljno sazrela da smo mogli da dobijemo poverenje selektora", kaže  A niška muzička scena stasala je zahvaljujući Fakultetu umetnosti pod čijim okriljem rade profesori i studenti, kompozitori, solisti. Pred veliki koncert vlada posebna amtosfera", Milena Injac, dirigent.

"Puni su energije i to je dobro, njima je svakako veoma značajno ovo iskustvo, jer je ovo velika stvar ne samo za njih kao studente već i za naš fakultet", kaže Anđela Bratić, solistkinja na flauti.

"Ovo je četvrta godina kako sam član orkestra "končertante", pa ima razlike, tačno je ovo je ipak jedna internacionalna tribina kompozitora", kaže Jovan Timilijić, student.

"Izuzetna je čast i zadovoljstvo da se moja kompozicija pojavi na 26. međunarodnoj tribini kompozitora. selekcija je bila izuzetna na ovaj konkurs se javilo preko 400 kompozicija, a izabrano je njih 55", kaže Dragan Tomić, kompozitor.

Pored niškog tu je i kompozitor iz Atine Nikos Harizanos, uz nekoliko sugestija kaže da je zadovoljan izvođenjem njegove kompozicije.

"Dopada mi se orkestar, saradnja je dobra, u Nišu sam bio i pre sedam godina kada je moje delo ovde na fakultetu premijerno izvedeno", kaže Nikos Harizanos, kompozitor.

Koncert kamernog orkestra Končertante na tribini kompozitora neformalno je priznanje za uspešnih prvih petnaest godina postojanja Fakulteta umetnosti u Nišu.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво