Za lečenje depresije najvažnije su komunikacija blagovremena pomoć

Depresija je jedan od najčešćih poremećaja, koji u težim slučajevima može biti i uzrok samoubistva, podsećaju stručnjaci na svetski Dan mentalnog zdravlja. Od početka godine, prema podacima Policijske uprave, u Pčinjskom okrugu bilo je dvadeset samoubistava.

Svakodnevni stres, nezaposlenost, loši porodični odnosi - neki su od razloga depresije. To je bolest današnjice koja se definiše kao poremećaj emocija. Na to utiču i neki vidovi savremene komunikacije, kaže dr Slavica Stanković, psihijatar u vranjskom Zdravstvenom centru.

"Omladina se povlači, zatvara, nema realne komunikacije i to je dodatni okidač za nastanak novih depresija, odnosno novih pacijenata", kaže dr Slavica Stanković.

Postoje različiti stepeni depresije - od umerene, preko srednje do teške, kao i prikrivene. Prvi simptomi su gubitak apetita, nesanica, izolacija, povlačenje. Bitni su pravovremeno traženje stručne pomoći i komunikacija.

Depresiji su više podložne žene nego muškarci, kao i stare i siromašne osobe. Prema podacima iz Zdravstvenog centra sve se više ljudi javlja sa simptomima ove bolesti, za razliku od prethodnog perioda kada su se pacijenti teško odlučivali da bilo kome, pa i lekaru povere svoje probleme.

 


 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара