Umetnici u industrijskom pogonu

Likovna kolonija "Paleta" u Zrenjaninu drugačija od ostalih i po tome što umetnici stvaraju u industrijskom pogonu u čemu im pomažu radnici. Za četiri godine nastalo je više od trideset slika, a naredne godine biće organizovana humanitarna aukcija dela stvorenih u koloniji.

Vesna Petrić, akademska slikarka iz Beograda, prvi put je u okviru likovne kolonije slikala u pogonu preduzeća. Osnovni motiv njenih slika je priroda i njeno očuvanje, a ovaj ambijent joj nije smetao da nastavi u tom pravcu, iako je nekim od kolega ovo bila inspiracija za drugačija umetnička dela.

"Ovakav prostor podseća na ogroman vajarski atelje", kaže Vesna Petrić. "Jedan od kolega napravio je skulpturu od otpada koji će biti recikliran - od gvožđa koje je predviđeno za reciklažu, on je od toga napravio jednu skulpturu."

Nakon obilaska pogona, umetnici su imali i ideje da stvaraju uz pomoć mašina za obradu metala. To je razvilo i zanimljivu diskusiju između radnika na mašinama i slikara.

Mimica Aleksić: "Kako može da se napravi jedan crtež ovde da ima svoju ivicu, ali da svoj oblik ostane, ali da se izreže na ovoj mašini. Malo je komplikovano, ali mislim da je izvodljivo."

"Ne mogu se iskoristiti mašine", kaže Goran Barnić. "Sad sam pričao sa gospođom i ne može se iskoristiti mašina koja sama radi programiranje, nije deo umetnosti, tako da se teško možemo uklopiti."

Likovnu koloniju "Paleta" organizuje zrenjaninsko preduzeće UM ING koje, na taj način, želi da pomogne slikarima u stvaranju novih dela. Ovo je jedina kolonija u fabrici koja posluje u Industrijskoj zoni.

"Planiramo da iduće godine održimo petu koloniju, posle čega ćemo praktično da formiramo legat slika koji će ukrasiti ovaj naš poslovni prostor", najavio je Borivoje Umićević, organizator Likovne kolonije "Paleta", "a deo tih slika biće za aukcijsku prodaju i taj prihod uputićemo u humanirane svrhe."

Kolonija je nastala na inicijativu slikara Slavka Konculova, kao skup zrenjaninskih slikara, a ove godine u goste su došle kolege iz Beograda i Rume.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи