Deca u poseti Centru za nezbrinute životinje u Vranićima

Kako da budu humani, da vole životinje deca iz jednog čačanskog vrtića učila su u poseti centru za zbrinjavanje napuštenih pasa u Vranićima kod Čačka. Uz druženje povodom Dečije nedelje, udomili su jednog psa.

Prvo oprezno, a potom bez straha mališani uzrasta od 4 do 6 godina očas su se zaigrali sa psima raznih rasa.

"Bio sam danas ovde sa kucama i mnogo mi bilo lepo."

"Meni se najviše sviđa ona crno bela kuca."

"Video sam velike kuce".

Zanimalo ih je i kako neki psi u centru, koji sada broji više od 150 pasa, slobodno šetaju, a zašto su neki u kavezu.

"Dopalo mi se što sam išao da vidim u boksevima, što sam se igrao sa njima i što sam i što sam došao ovde", kaže Igor Mihailović.

Druženje sa životinjama jedna je od aktivnosti ovog vrtića u okviru Dečije nedelje. Da nauče nešto novo o psima, da otklone strahove i uživaju u jesenjem danu.

"Smatram da deca tako na najbolji način uče kako da budu humani i kako da se, razvijaju brižnost, razvijajući brižnost prema životinjama tako razvijaju brižnosti i nežnost prema drugim ljudima", kaže Vesna Milošević, PU''Gimnazion" Čačak.

Već tri godine u Centru za nezbrinute životinje u Vranićima gaje stotine pasa. Da ih udome javljaju se ljudi iz Srbije i sveta. Pre samo nekoliko dana kažu do novog vlasnika jedan pas otputovao je u Ameriku.

"Naš centar Pas i tim zbrinjava životinje, odnosno pse prvenstveno, gde ih veterinarski zgrinjavamo kod nas dok se ne javi neki njihov udomitelj, koji će ih kasnije udomiti", kaže  Teodora Ilić, "Pas i tim".

Druženje sa psima ovi mališani će dugo prepričavati, a trogodišnja Kaća udomila je Mazu i dobila kućnog ljubimca.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551
broj komentara 0 pošalji komentar