Voćari iz Karbulova zadovoljni rodom jabuke

Na pedesetak hektara zemlje u ataru Karbulova, sela nadomak Negotina, jabučari. U vreme berbe pune gajbe raznoraznih sorti jabuka. Proizvođači jabuka, nekadašnji vinogradari, nadaju se rodu većem 1.000 tona.

Sa pet hektara voćnjaka, Radojica Milanović očekuje 120-130 tona jabuka. Sa ovih 80 ari u punom rodu biće ubrano blizu 40 tona. A rod treba što pre prikupiti.

"Ima još desetak dana, možda i više. Koliko berača u toku dana imate? Pa deset, dvanaest, kako kad, ne mogu više da prevezem, da po tri prikolice ide, to nekih 450-500 gajbe na dan i tako", kaže Radojica Milanović, voćar iz Karbulova.

"Ovde sam danas prvi put. Prvi put mi je da berem jabuke. Za sad mi se čini kao da je super", kaže Irena Jeremić iz Žagubice.

Ocu pomaže i sin, student ekonomskog fakulteta.

"Otac mi priča, pokazuje, uvodime u posao. Hoćeš da nastaviš ovo čime se otac bavi? Pa da, trebalo bi, pošto ima jako površina velika i jako dugo to radimo", kaže Saša Milanović iz Karbulova.

Na drugom kraju sela crveni se Ajdared. Stabla prepuna, pa se očekuje rod od skoro 50 tona. Uprkos tome što je, kažu voćari, vreme od branja do prodaje sve kraće, rod ipak treba smestiti u skladišta.

"Ja sam to napravio većeg kapaciteta, kad bude bila neka buduća hladnjača, da smestim i tuđ rod na čuvanje", kaže Slavoljub Lekić, voćar iz Karbulova.

U selu je pre desetak godina formirano udruženje voćara koje posreduje u pronalaženju kupaca.

"Uglavnom nemamo problema sa plasmanom jabuke, to je ta neka ključna pomoć u smislu tog našeg zajedničkog nastupa, zajedničkog interesa, kako bih rekao, kako bi smo olakšali plasman", kaže Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja voćara "Voćar" Karbulovo.

Voćari iz Karbulova kažu da će ove godine po dobroj ceni prodati i jabuke namenjene industrijskoj preradi. A ove prvoklasne, preko izvoznih kuća, naći će se već tradicionalno na tržištima Rusije i bivših Sovjetskih republika.
broj komentara 0 pošalji komentar