Školski čas posvećen borbi protiv nasilja

Zajednički projekat dva ministarstva - unutrašnjih poslova i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je "Osnove bezbednosti dece". Realizuje se u ovoj školskoj godini, namenjen je učenicima četvrtog i šestog razreda, a predavači su policijski službenici. U Osnovnoj školi "Radoje Domanović" u Vranju prvi čas bio je posvećen nasilju kao negativnoj društvenoj pojavi.

Na času razredne nastave, učenici IV-5 uče kako da prepoznaju nasilje i koje vrste postoje.

"Elektronsko, eksploatacija ili iskorišćavanje, nasilje na sportskim priredbama, nasilje u porodici," Jovan, učenik IV razreda OŠ "Radoje Domanović".

Uče i konkretne primere - nasilje je i kada nas neko naziva pogrdnim imenima, ismeva, provocira, poziva na tuču ili uzima stvari bez pitanja. Desetogodišnjaci nemaju dilemu šta da rade u takvoj situaciji.

"Ne bih se mešao, nego bih rekao nastavniku, ili nekom da ih razdvoji, odraslom čoveku", kaže  David, učenik IV razreda OŠ "Radoje Domanović".

"Ako imam priliku da imam telefon kod mene, ja bih pozvao policiju", Jovan, učenik četvrtog razreda OŠ "Radoje Domanović".

"Kako da se spreči, kako da se prepozna, kako da se nekom drugom pomogne. Akcenat se stavlja na to da sami prepoznaju", kaže Ana Jovanović, policijski službenik.

Sa decom razgovaraju i aktivni i penzionisani policijski službenici, koji su prošli obuku. U okviru projekta "Osnove bezbednosti dece" do kraja školske godine govoriće i o zaštiti dece od trgovine ljudima, od požara, prirodnih nepogoda, alkohola, droge, kako bezbedno koristiti internet i kako se ponašati u saobraćaju.

"Gledam levo i desno, gledam na semafor i da idem uvek na pešački prelaz", kaže Iva, učenica četvrtog razreda OŠ "Radoje Domanović".

"Da deca prepoznaju sve bezbednosne rizike i pretnje sa kojima mogu da se suočavaju, da edukuju, stvore veštine da bi se mogli suprotstaviti svim tim bezbednosnim rizicima", kaže Igor Živković, načelnik Policijske uprave u Vranju.

Nadležni poručuju deci da se savladane lekcije iz ove oblasti neće ocenjivati na časovima, ali će se bodovati u životu.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво