Izložba "Čudesni Andrić" u Užicu

Povodom Dana grada, u užičkoj Narodnoj biblioteci je otvorena izložba "Čudesni Andrić" i promovisana knjiga oskarovca Stojana Stiva Tešića "Karu", prvi put prevedena na srpski jezik.

Na 15 panoa sažeta je biografija i književni rad Iva Andrića, kome je, kako kažu autori izložbe, troje užičkih bibliotekara, najveće priznanje što se još uvek čita sa istim žarom kao i kada je dobio Nobelovu nagradu.

"Ono što smo mi hteli da naglasimo u ovoj izložbi su njegovi susreti sa važnim ljudima, sa ličnim prijateljima, velikim piscima, onome što su oni o njemu rekli i posvete koje je on posvetio njima; sve to možete videti  na ovoj izložbi koja uključuje i njegov rad u diplomatiji, ali i sva priznanja koja je stekao tokom života", kaže Anđa Bjelić, koautor izložbe.

Poseban deo je posvećen ženama u Andrićevom životu, ali i kako su se drugi umetnici bavili čudesnim piscem, kojeg iznova treba čitati zato što je Ivo Andrić dobar pisac, a ne zato što je Nobelovac, kao i što roman Užičanina Stojana Stiva Tešića "Karu", treba čitati ne zato što je Tešić naš jedini oskarovac, već zato što ovaj roman, objavljen na engleskom 1998. godine, a sada prvi put preveden kod nas u izdanju užičke biblioteke, može biti osnova za učenje teorije pripovednja i teorije kompozicije, kažu kritičari.

Tešićev roman, u kome se mogu prepoznati elementi autobiografskog, u Americi je proglašen za najzapaženiju knjigu po izlasku, a 2012. godine u Francuskoj su je svrstali među 25 najboljih knjiga, roman nazvan po glavnom junaku.

"Karu je ime pustinje na jugu Afrike u kojoj rastu sukulente, a sukulente su bilje koje imaju jaku opnu da bi zadržale vodu u sebi, i to je Karu! On ima opnu oko sebe, a jedna je suptilna osoba unutra", kaže Ružica Marjanović, profesor književnosti i lektor romana.

Izložbom o  našem jedinom Nobelovcu, čija su dela prevedena na 49 jezika, i promocijom Tešićevog romana "Karu", užička biblioteka je obeležila 125 godina od rođenja Iva Andrića, 160 godina užičkog čitališta i 688 godina od prvog pominjanja Užica u dubrovačkim spisima.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552








Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво