Manje posla za advokate

Advokatska komora u Nišu obeležava 45 godina postojanja. Sa 1.000 upisanih advokata i 1.200 advokatskih pripravnika pokriva šest opština južne i jugoistočne Srbije. Ne kriju da posla imaju manje no nekada, jer su novim zakonima deo obaveza preuzeli notari i nevladine organizacije koje pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Na posao se ne žale, ali se žale na lošu naplatu.

"Dosta je firmi ovde zatvoreno, dosta je ljudi ostalo bez posla pa su advokati često prinuđeni da idu ispod tarife koja od 2012. godine nije menjana", kaže Brankica Orlović, predsednica Advokatske komore Niš.

Praksa pokazuje da advokati u manjim mestima teže pronalaze klijente, jer mnogo je onih koji za sud angažuju profesionalce iz većih gradova. Rame uz rame sa kolegama i advokatice se u svojoj profesiji kažu, odlično snalaze.

"Smatram da je advokatura jednaka nezavisnosti i slobodi, ali iza toga stoje velika odgovornost, rad i trud , kao borba za klijente", kaže Jasmina Stojiljković advokatica.

Poslednjih godina u potrazi za poslom, mnogi svršeni studenti Pravnog fakulteta usavršavaju se za advokate, za šta im je potrebno minimalno sedam godina.

"Neki klijenti su zadovljni i hoće mladog advokata, jer znaju da će mlad advokat više vremena da im posveti, jer je željan dokazivanja, neki ulaze sa nepoverenje", kaže Dušan Ignjatović, advokat.

"Tipično za klijenete kada dođu do advokata da vam ispričaju samo svoju verziju priče, ono što njima odgovara i pokušavaju i vas, misleći da ako vama prećute neke činjenice i ako vas ubede, da mogu da ubede i sud", kaže Nemanja Dikić, advokat.

Advokatski esnaf kroz vekove našao se u monografiji niške Advokatske komore koja je još 1887. godine imala prvog advokata za tadašnji niški i vranjski okrug, ali i prvu advokatica koja je radila u Aleksincu.

"On se zvao Dimitrije Ilidžanović, bio je markantna i zanimljiva figura koja je kasnije u vreme Kraljevine Jugoslavije u nekoliko mandata bio biran i za Senat od strane porodice Karađorđević", kaže Oliver Injac, advokat, jedan od autora monografije.

Danas Advokatska komora Niš ima dva puta manje advokata, nego Novi Sad i čak četiri puta manje, nego Beograd.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво