Manje posla za advokate

Advokatska komora u Nišu obeležava 45 godina postojanja. Sa 1.000 upisanih advokata i 1.200 advokatskih pripravnika pokriva šest opština južne i jugoistočne Srbije. Ne kriju da posla imaju manje no nekada, jer su novim zakonima deo obaveza preuzeli notari i nevladine organizacije koje pružaju besplatnu pravnu pomoć.

Na posao se ne žale, ali se žale na lošu naplatu.

"Dosta je firmi ovde zatvoreno, dosta je ljudi ostalo bez posla pa su advokati često prinuđeni da idu ispod tarife koja od 2012. godine nije menjana", kaže Brankica Orlović, predsednica Advokatske komore Niš.

Praksa pokazuje da advokati u manjim mestima teže pronalaze klijente, jer mnogo je onih koji za sud angažuju profesionalce iz većih gradova. Rame uz rame sa kolegama i advokatice se u svojoj profesiji kažu, odlično snalaze.

"Smatram da je advokatura jednaka nezavisnosti i slobodi, ali iza toga stoje velika odgovornost, rad i trud , kao borba za klijente", kaže Jasmina Stojiljković advokatica.

Poslednjih godina u potrazi za poslom, mnogi svršeni studenti Pravnog fakulteta usavršavaju se za advokate, za šta im je potrebno minimalno sedam godina.

"Neki klijenti su zadovljni i hoće mladog advokata, jer znaju da će mlad advokat više vremena da im posveti, jer je željan dokazivanja, neki ulaze sa nepoverenje", kaže Dušan Ignjatović, advokat.

"Tipično za klijenete kada dođu do advokata da vam ispričaju samo svoju verziju priče, ono što njima odgovara i pokušavaju i vas, misleći da ako vama prećute neke činjenice i ako vas ubede, da mogu da ubede i sud", kaže Nemanja Dikić, advokat.

Advokatski esnaf kroz vekove našao se u monografiji niške Advokatske komore koja je još 1887. godine imala prvog advokata za tadašnji niški i vranjski okrug, ali i prvu advokatica koja je radila u Aleksincu.

"On se zvao Dimitrije Ilidžanović, bio je markantna i zanimljiva figura koja je kasnije u vreme Kraljevine Jugoslavije u nekoliko mandata bio biran i za Senat od strane porodice Karađorđević", kaže Oliver Injac, advokat, jedan od autora monografije.

Danas Advokatska komora Niš ima dva puta manje advokata, nego Novi Sad i čak četiri puta manje, nego Beograd.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588broj komentara 0 pošalji komentar