Da li se isplati odsustvovati sa posla zbog bolesti

Da se ne isplati odsustvovati sa posla zbog bolesti, na svojoj koži osetila je jedna Kruševljanka, koja i pored dobre volje, posle povratka sa bolovanja, nije u mogućnosti da prihvati novu ponudu poslodavca.

U dečjem butiku u Kruševcu Monika radi od kad je otvoren, februara ove godine. Iz zdravstvenih razloga bolovanje je koristila od 31. avgusta do kraja septembra. Kada se pojavila na poslu sačekao je poslodavac i neprijatno iznenađenje.

"Ovo sam rešenje dobila u subotu 30.9.2017 gde se ja raspoređujem da radim u Pirot. Ja sam rekla hoću da putujem. Da li ste vi meni obezbedili prevoz. Rekao je da se raspitao i da imam prevoz. Ispred njega sam pozvala autobusku stanicu. Ja prvi autobus imam u 15 do 7 iz Kruševca za Niš. A posle iz Nisa za Pirot. Praktično ne znam kako bih stigla tamo", kaže Monika Vulić.

Kruševac je od Pirota udaljen nekih 120 kilometara, što smatra poslodavac Zoran Đorđević, vlasnik butika u nekoliko gradova ne bi trebalo da bude sporno, jer je zbog potreba morao da na Monikino mesto primi drugu radnicu.

"U međuvremenu smo otvorili maloprodajni objekat u Pirotu. Smatrao sam da je ona kao prodavačica neraspoređena i treba da joj ponudim to radno mesto da ne dođem prosto u drugi sukob sa propisima. To što je to 50 kilometara dalje svakako da ona ne mora na to da odgovori", kaže Zoran Đorđević, poslodavac.

"Zaposleni može biti raspoređen u drugo mesto rada ukoliko je delatnost poslodavca takve prirode i veoma je važan još jedan uslov, a to je da udaljenost bude manja od 50 kilomtara, da radnik ima uslove da blagovremeno stigne na rad i da se vrati do svog mesta stanovanjai da mu je obezbeđena naknada za prevoz", kaže diplomirani pravnik Zora Savić Nikolić.

Smatrajući da je vlasnik prekršio više odredbi Zakona o radu, jer kasni sa platama koje su ispod minimalca, isplaćuje ih na ruke bez obračunskih listića i ne daje druge prinadležnosti, a uz to je i ponudu o premeštaju dobila posle rešenja koje je doneto, Monika je slučaj prijavila inspekciji rada.

rts.krusevac@rts.rs
+381 37 438 707








Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи