Seosko domaćinstvo kao iz 19. veka

U blizini Osečine, uz magistralni put Valjevo - Loznica, pažnju prolaznika privlači jedno staro seosko domaćinstvo. I svako od njih može bez najave da svrati i razgleda stare objekte, poljoprivredne mašine i predmete koje je godinama sakupljao Stanimir Veličković.

Etno domaćinstvo Stanimira Veličkovića u selu Osladiću kod Osečine, vraća vas u vreme s kraja 19. i početka prošlog veka. Stare kuće, okućnice, čardak iz 1881. godine i davno zaboravljeni predmeti i poljoprivredne mašine, gotovo su autentična kopija seoskog domaćinstva iz tog vremena.

"Ovde ima iz svih krajeva da ne kažem i od Leskovca i od Kruševca i iz Srema. Gde nađem gde čujem nešto dobijem nešto kupim ali ovaj, jednostavno da prenesem mlađoj toj generaciji to mi je prevashodno da se sačuva od nekog zaborava", kaže  Stanimir Veličković iz Osečine.

Pravi etno muzej, zaživeo je u selu Osladiću u protekle dve godine. Ideju Stanimira Veličkovića podržali su prijatelji i komšije.

"Svraćaju slikavaju gledaju. Ja imam i ja ključ. Otvorim pogledaju, svi pitaju šta je ovo, šta je ovo i odu zadovoljni", kaže Milka Nedić iz Osladića kod Osečine.

Stanimir nema nameru da komrcializuje svoje "etno domaćinstvo". Naprotiv, ova njegova svojevrsna etno postavka, biće uvek otvorena uz slobodan ulaz za posetioce.

"Ja i kad nisam tu ovde je slobodno. Znači ovo je jedan tip otvoren znači nikakve nema to da je vezano za mene da ja moram tu da budem da primim nekoga.Ne tu mogu ljudi doći napraviti sebi rostilj i spavati. Boravak u ovom objektu se neće naplaćivati", kaže Stanimir Veličković.

Nežaleći ni novca ni truda, Stanimir Veličković, planira da njegovo etno domaćinstvo proširi i učini još dostupnijim, za sve koji žele da se upoznaju sa autentičnim srpskim selom od pre sto i više godina.

rts.valjevo@rts.rs
+381 14 236 255




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво