Mali proizvođači teško do nove mehanizacije

U Srbiji je ove godine prodato 30 odsto poljoprivrednih mašina više nego prethodnih pet godina, navode u Poslovnom udruženju uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije. Najznačajniji kupci su i dalje poljoprivredna gazdinstva sa više od 100 hektara obradivih površina i poljoprivredna preduzeća. Mali proizvođači i dalje teško dolaze do nove mehanizacije.

Traktor Rakovica Stevana Pavkova iz Perleza je proizveden 1988. godine. Još uvek je u funkciji, jer mu je nedavno remontovan. Tako se kaže Pavkov većina malih poljoprivrednika snalazi i produžava vek mehanizaciji, jer ne može da se kreditno zaduži i priušti sebi nov traktor.

"Iz godine u godinu stalno pominju kredite, a ljudi su ušli u neke investicije, ušli su u te kredite. I evo ova godina sušna bila, kako da se isplate svi ti krediti, to je veliki problem", kaže Stevan Pavkov, poljoprivrednik iz Perleza.

Postoji više vrsta kredita banaka za mehanizaciju, a kupovinu subvencionišu Pokrajinski sekretarijat I Ministarstvo poljoprivrede. Ratarima je najvažnije da rok otplate bude duži.

"Ali to još uvek nije dovedeno na taj nivo da bude pristupačno kao u okolnim zemljama. Smatram da na tome još treba samo Ministarstvo da vrši uticaj na banke i na te agencije I na sve ostale ustanove koje mogu izaći u susret poljoprivrednicima da bi dali kredite sa većim grejs periodima, sa manjim kamatama, znači da bi te mašine mogle same sebe da otplaćuju", kaže Đorđe Guran, poljoprivrednik iz Jaše Tomića.

Prosečna starost mehanizacije u Srbiji se proteklih pet godina popravila. U porodičnim gazdinstvima je 18, a u zadrugama i preduzećima 12 godina.

"Ono što još uvek nije dobro je da imamo više kilovata po hektaru i to dva do tri puta u odnosu na evropski prosek što znači da mehanizacija nije dovoljno iskorišćena. I zato mi apelujemo na zadruge i na lance mehanizacije da se mehanizacija koristi u optimalnom obimu", kaže Đorđe Mišković, Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poslovno udruženje uvoznika mehanizacije predložiće Ministarstvu poljoprivrede da u narednoj godini pomogne poljoprivrednicima tako što će izvršena investicija biti osnov za zahtev za subvenciju. To će pomoći uvoznicima da planiraju dinamiku nabavke i distribucije novih mašina.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво