Na asfaltiranje puteva čekali decenijama

Preduzeće za puteve iz Dragačeva i Putevi Srbije, u saradnji sa građanima, rade na asfaltiranju više puteva u opštini Lučani. Po sistemu "dinar na dinar" radi se istovremeno u nekoliko mesnih zajednica. Meštani nekih dragačevskih sela na asfaltiranje čekaju decenijama.

Prvi asfalt na ovom putu dugom oko dva i po kilometra kroz selo meštani Turice su čekali gotovo pola veka. Rado su se odazvali pozivu lokalne samouprave i da sopstvenim sredstvima delom učestvuju u finasiranju radova. Vožnju na novom asfaltu ispobali su i najmlađi.

"Čekali smo, ja sam čekao preko pedeset godina a dočekali su moji unuci. Ja sam mislio da ga nikad neću dočekati", kaže Branko Stančić, meštanin Turice.

"Pre četrdeset godina ovuda su bile lokve da nije moglo da se pređe takoreći ni peške. Mi smo to pomalo radili kol,ko smo mogli i iz svojih sredstava. A kad je imalo novca iz mesnih zajednica mi smo nekako uvek bili okrajak, sva ova četiri sela", kaže Ratko Ljujić, meštanin Turice.

"Nama ovaj put znači mnogo imalo bi tu još na toj infrastrukturi putnoj da se poradi . Da se ova tri, četiri sela povežu da bi tu ljudi imali osnova da ostanu, mladi", kaže  Radiša Ikodinović, meštanin Turice.

Vredno se radi i na pripremi za asfaltiranje u susednim Goračićima. U zaseoku Stevanovići putarima pomažu i meštani.

"Put je bio izuzetno loš rađen devedesetih godina asfalt doveo je vremenom do propadanja. Sada će biti nov put i biće dosta bolje", kaže  Radosav Stevanović, meštanin Goračića.

Plan za rekonstrukciju nekategorisanih puteva napravljen je krajem prošle godine. Nadležni u Putevima Dragačevu kažu da su budžetom za te namene predvideli pet miliona dinara. Značajno je su finansiranje radova pomogli i Putevi Srbije kako i građani sistemom dinar na dinar.

"Meštani su sami dolazili kod nas i interesovali su se. Mi smo im rekli koji su uslovi i na osnovu toga mi smo pravili te spiskove i išli u obilazak, pravili prioritete. Tako da svi zainteresovani stavljeni su u plan i to će sve biti urađeno", kaže Milija Milenković, direktor JP "Dragačevo putevi", Guča.

Do početka zimske sezone asfaltiraće se još šest putnih pravaca u nekoliko dragačevskih sela. Rokovi će se ispoštovati navode nadležni, jer ne fali ni novca, a ni elana da se zajednički posao završi pre prvog snega.

rts.cacak@rts.rs
+381 32 227 551

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се