U šabačkom kraju prepolovljen rod kukuruza

Suša je desetkovala rod kukuruza i u šabačkom kraju, ali je prinos bolji nego što se očekivalo, tvrde stručnjaci. Zbog nepovoljnog vremena, i nedovoljno padavina u toku leta, klipovi su manji, pa se ratari uglavnom odlučuju za vršidbu, a ne berbu kukuruza.

Na plodnim oranicama gde je primenjena puna agrotehnika, prinos kukuruza je od tri do pet tona po hektaru. U odnosu na prošlu godinu, rod je i do 50 odsto manji, zabrinutno kažu šabački poljoprivedici, koji vršidbu pridove kraju.

"Dva hektara, a pet tona, očekivao sam mnogo više, a kako je bilo, dobro je i ovo ispalo, moglo je da nema nikako da se vrše", kaže  Obren Arsenović iz Jevremovca.

Rane sorte kukuruza bolje su podnele sušu, ali će ipak veliki broj ambara i čardaka ostati prazan.

"Pre neki dan sam vršio, čovek je imao 400 - 500 kilograma zrna po hektaru. Dešava se i takvih parcela, da stvarno nema račun da se vrše", kaže Slavko Simić iz Jevremovca.

Suša je uzela danak, a njene posledice videće se tek sledeće godine, dodaju stočari.

"Narod će se snalaziti, stoka će otići u pokolj, ljudi će smanjiti stoku, ja imam šestero, ostaviću dvoje", kaže Obren Arsenović iz Jevremovca.

"Preživećemo i ovu godinu, ima gde su veliki tovljači, biće kukurza, snalazićemo se. Kvalitet zrna da kažemo da nije loš", kaže Darko Simić PSSS Šabac.

Iako vreme pogoduje vršidbi, agronomi savetuju ratare da obrate pažnju na vlažnost zrna, koja ne bi smela da prelazi 14 odsto.

Suša je smanjila prinos žitarica, i povećala mogućnost razvoja mikotoksina, zbog čega stručanjica poljorivrednicima savetuju da dodatno obrate pažnju pri skladištenju kukuruza. Ambari i silosi treba da se provetravaju, kao i da se u njima redovno prati temperatura i vlaga, kako ne bi došlo do pojave aflatoksina.


Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво