Vrnjačka Banja - primer seoskog i etno turizma

Zahvaljujući upravo zdravstvenom turizmu, Vrnjačka Banja je naš lider u toj oblasti. Malo je poznato da je počela da razvija i etno-turizam. To s posebnom pažnjom prate u susednom Kraljevu, jer od te grane turizma imaju velika očekivanja.

Malo njih zna da u centru Vrnjačke Banje, u naselju Grabak, postoji vinograd sa više od 2.400 čokota vinove loze. Uz vinograd je i vinarija sa podrumom vina. Ceo kompleks se prostire na dva hektara i uređen je u etno stilu.

"Moj posao je baš tehnologija i prerada vina,ali vidite da u ovom kompleksu ima od svega po malo, ima bazena, teniskih igrališta, smeštaja, tako da sam ja uključena i u sve to", kaže  Marina Bogićević, enolog u vinariji Grabak.

Grabak je pravo domaćinstvo. Godišnje proizvede oko 10.000 litara kvalitetnog vina. Sa vinarijom je Banja upotpunila svoju vanpansionsku potrošnju.

"Turistički savez i opština Vrnjačka Banja su prepoznali potencijal objekta u kome se nalazimo i onje jednostavno top destinacija bila u ovoj godini, sa namerom da se i dalje promoviše", kaže Ivan Trifunović, direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja.

Dok je vinarija prepoznata kao Vrnjački brend jedno pravo seosko domaćinstvo sa autentičnim planinskim brvnarama na Rudnu nije. Pansion "Nebo" gosti uglavnom sami pronalaze na turističkoj mapi.

"Nadmorska visina je 1.200 metara tako da čist vazduh i fenomenalna hrana. Domaća je, tako da uživamo".

"Svakako smo zaljubljenici prirode, a Golija nam je bila najbliža pošto smo iz Kraljeva".

Iako grad želi da unapredi ruralnu ekonomiju i podigne kvalitet života na udaljenom planinskom području malo je toga zaista i ulagano u razvoj turizma.

"Do sada nem je bilo jako teško! Mi sve ove godine unazad, ako pogledamo, mi nismo imali nikakvu pomoć, do prošle godine", kaže Slađana Milikić, vlasnica Pansiona "Nebo".

Potencijali za razvoj seoskog turizma na Rudnu su ogromni i mnogi smatraju da je isplativije baviti se turizmom, nego poljoprivredom.

rts.kraljevo@rts.rs
+381 36 333 465

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво