Obnova fruškogorskih manastira

Na Fruškoj Gori na pedeset kilometara dužine i deset širine nekada je bilo pedesetak manastira, danas dvadeset jedan. Poslednjih godina manastiri se obnavljaju i podižu novi konaci.

Od vremena nastanka manastiri su nebrojeno puta pljačkani, rušeni i napuštani, a najozbiljnije su stradali tokom Drugog svetskog rata.

Po istorijskim izvorima većina manastira je sagrađena u prvoj polovini šesnaestog veka, ali legende govoreda su nastajali i u periodu između dvanaestog i petnaestog veka.

Poslednjih godina intezivnije se krenulo i sa obnovom ovih srpskih svetinja.

"Imamo, recimo jedan predivan manastir koji se diže bukvalno iz pepela, tu nije bilo ničega, manastir Bešenovo. Imamo manastir Svetoga Marka kojem se takođe zida jedan predivan konak. Imamo evo naš manastir Vavedenje presvete Bogorodice i imamo obnovu konaka u manastiru Kuveždin", kaže protosinđel dr Kleopa.

Tako da nadam se u milost bođjuda ne samo gradimo zidine, nego da gradimo ono što je najpotrebnije srpskom narodu, a to je mir, ljubav i sloga.

"Od kada je Sveti Sava udario pečat da smo hrišćani, manastiri su nosioci našeg bića, naše duhovnosti našeg postojanja. Doveli su nas do nas samih do dana današnjeg, ali ne znam da li ćemo mi nositi manastire dalje i dali ćemo nositi sami sebe, jer ući u manastir i biti miljenin je pogled u samog sebe u smernost u pogled bogu ka bogu", kaže Tanasije Uzunović.

Tokom pet vekova manastiri su bili kičma duhovnog života Srba, nastali u periodu velikih seoba. Postojali su centri koji su negovali kult poslednje srpske despotske porodice Brankovića, a po uzoru na staru Nemanjićku dinastiju.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво