Dokumentarni film o umetniku iz Grdelice

Umetnik neobičnog imena i specifičnog stila Joškin Šiljan iz Grdelice poznatiji je u Evropi nego u svom okruženju. Njegovi radovi trenutno su izloženi u Parizu, a već nekoliko dana u Grdelici su umetnici iz Švajcarske koji snimaju dokumentarni film o njemu.

Upoznali su se pre dve godine na likovnoj koloniji na Zlatiboru. Orginalnost nesputana energija autentičnost Nebojše Stojkovića poznatijeg u svetu slikarstva kao Joškin Šiljan toliko su zaiteresovali Marija Del Kurta nekada kustosa muzeja iz Lozane, multimedijalnog umetnika da je kako kaže morao da upozna suštinu Šiljanovog umetničkog izraza. Zbog toga je odlučio da snimi film o njemu.

Mala ekipa iz Švajcarske je već nekoliko dana u Grdelici obišli su Pirot i Staru planinu gde je Joškin Šiljan rođen.

"Posebno nas je privukla Šiljanova originalnost. On ne može da se svrsta nigde ni u naivu ni u impresionizam jer je on jedinstvena pojava koju bismo mogli nazvati Šiljanizam", kaže Mario Del Kurto - autor filma.

"Najviše me inspiriše osećanje slobode koje se u Srbiji manifestuje u svemu u životu ljudi u arhitekturi a to se reflektuje i na Šiljanovo delo", kaže Bastijan Žanu.

Mario Del Kurto kaže da će posebno zanimljiv deo filma biti umetnikov rad sa najmlađima, jer nigde nije video toliku posvećnost i slobodu u radu sa decom. Sam Joškin Šiljan iznenađen je insteresovanjem stranaca za njegov lik i delo, jer izgleda da je poznatiji na zapadu nego u Srbiji.

"Sad trenutno u Parizu imamo možda od sedamdesetih godina najveću izložbu u hali San Pjer 20-25 slikara sa Balkana tu su i moji radovi", kaže Joškin Šiljan - slikar.

Ekipu iz Švajcarske posebno je zadivila priroda, zanimljiva arhitektura a u Grdelici za njih će sigurno biti interesatni i običaji pa će kažu snimiti i pravu srpsku svadbu.

Film o Joškin Šiljanu trebalo bi da bude završen do kraja godine. Svetska premijera u proleće 2018. u Domu kulture u Grdelici.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво