Obnova sakralnih objekata u Subotici

Dani evropske baštine u Subotici ove godine posvećeni su restauraciji gradskog sakralnog nasleđa. U naredna tri dana Subotičani i njihovi gosti moći će da obiđu i objekte koji se trenutno restauriraju.

Jednom u stotinu godina - kažu Subotičani - dešava se da se tri crkvena objekta u gradu istvoremeno temeljno obnavljaju.

 

Pre gotovo tri veka hram Svetog vaznesenja gospodnjeg podignut je u centru Subotice. Proteklih godina uređeni su toranj i krov, a ove godine počeli su unutrašnji restauratorsko-konzervatorski radovi.

"Značaj ovih radova je upravo da se zaštiti kulturno nasleđe i da ove dekoracije zasijaju u pravoj svetlosti", naglašava Goran Bolić, slikar - konzervator.

Ove godine se obeležava tri stotine godina franjevačkog samostana u Subotici. Sanacija crkve počela je 2000. godine od krova, a upravo je završena restauracija jedinstvene umetničke zbirke.

"Ovo je zbirka 33 porteta franjevačkih svetaca iz 18. veka, od putujućeg slikara Matijasa Haniša", objašnjava fra Zdenko Gruber, gvardijan franjevačkog samostana. "To je izuzetno lepa i vredna zbirka."

Subotička sinagoga je među najvrednijim srednjoevropskim sakralnim građevinama. Nakon četiri decenije propadanja, u proteklih nekoliko godina obnovljeni su fasada i krov, a u toku je uređenje enterijera.

Prema rečima Branislava Ćopića, glavnog koordinatora građevinskih radova, oslikavanje zidova privodi se pri kraju:

"Nakon toga postavljaju se podne obloge, klupe koje su većinom završene i očekujemo da se radovi za tri meseca završe."

Subotičke crkve i hramovi koji se obnavljaju svojim značajem pripadaju evropskom kulturnom nasleđu.

"Veoma nam je bitno da još jednom prikažemo javnosti da i ovi objekti žive, da oni nikako nisu mozeji, oni nisu relikti nekih prošlih vermena, oni su tu, pored nas", naglašava Nela Tonković, istoričarka umetnosti.

Uz duhovni i kulturni značaj, Subotičani su uvereni da će obnovljeni sakralni objekti doprineti i boljoj turističkoj ponudi grada.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара