Otvoren palijativni centar u Kragujevcu

U Kragujevcu je otvoren Centar za palijativno zbrinjavanje, prvi u Srbiji koji će raditi pri Domu za stare. Sredstva za izgradnju i opremanje obezbedili su Evropska unija i Ministarstvo za rad i zapošljavanje.

U Gerontološkom centru se nadaju da će u najskorije vreme primiti prve pacijente s obzirom na to da na tu uslugu već čaka 40 bolesnika. Resorno ministarstvo u adaptaciju potkrovalja u jednom od paviljona Gerontološkog centra uložilo je 115.000 evra, dok je Evropska unija za  opremanje i osposobljavanje kadrova izdovjila 225.000 evra.

Ovaj projekat, rečeno je na svečanosti povodom otvranja, pokazuje kako funkionalno sarađuju srpska vlada, lokalne vlasti, nevladine organizacije i međunarodne ustanove to jest Evropska unija.

"Kragujevac je najbolji primer kako Evropska unija uz podršku Vlade i lokalnih vlasti pomaže najugroženijim katergorijama", kaže Nikolas Bizel, šef sektora operacija EUDEL.

"Na ovaj način Evropska unija pomaže Srbiji na putu priključenja Evropi, ali i svim gradjanima omogućava da osete prednosti od evropskih integracija", dodaje Bizel.

"Ovo je jedan inovativni pristup gde smo pokušali na neki način kao što ste videli da najtežim bolesnicima koji su u termalnoj fazi olakšamo te njihove tegobe kako bi, kao i njihovim porodicama", kaže Saša Trandafilović, vršilac dužnosti pomoćnika ministra.

Palijativni centar u Kragujevcu, ima 26 postelja i radiće po uzoru na svet, osim pomoći pacijentima predviđeni su sadržaji i potpora članovima njihovih porodica. O upućivanju u najteže obolelih u Centar odlučivaće u Centru za socijalni rad.

„Smeštaj se vrši kao i sve usluge smeštaja u socijalnoj zaštiti rešenjem Centra za socijalni rad o smeštaju, jer se u Centru za socijalni rad određuje potreba za uslugom za svakog korisnika pojedinačno", kaže Jelena Milovanović, vršilac dužnosti direktorke Gerontološkog centra u Kragujevcu.

"U pružanje usluge su uključeni lekari specijalisti, fizioterapija, medicinsko osoblje, sestre, negovatelji", dodaje Jelena.

Cenu  boravka u Centru za palijativnu negu odredjuje ministarstvo, zavisiće od materijalnog statusa bolesnika, znači od situacije da će država snositi kompletno troškove do najviše 40.000 dinara koliko mesečno košta smeštaj i dvadesetčetvoročasovna nega u domu za stare.

rts.kragujevac@rts.rs
+381 34 335 542

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво