Radovi na kanalizacionoj mreži u Srednjem Banatu

U više naselja u Srednjem Banatu u toku su radovi na kanalizacionoj mreži. U Žitištu je taj posao u završnoj fazi, a u Novom Bečeju se radi na pet novih lokacija. To je deo naselja na nižoj nadmorskoj visini gde građani decenijama imaju problem sa septičkim jamama i podzemnim vodama.

U ulici Miloja Čiplića u Novom Bečeju, više domaćinstava je ukopalo cev ispod trotoara koja iz dvorišta vodi ka uličnom kanalu. Sava Štefkić kaže, da je to jedan od načina da u kišnim danima višak vode otekne iz dvorišta.

Kanalizacija koja se gradi u njegovoj ulici pomoći će da se ovaj problem trajno reši, ali su meštani zabrinuti zbog troškova koji ih čekaju kada se budu priključivali na mrežu.

"Pošto ima nagoveštaja da će biti oko 100 hiljada, da l` više, da l` manje, al će biti jako teško prikopčavanje. Ne znam zašto, zbog čega to, bilo bi dobro kad bi nešto bilo jeftinije", kaže Sava Štefkić, iz Novog Bečeja.

"Pa godinama imamo problema sa septičkom jamom. Pumpu koristimo do sad, ali sad nadam se, da ako ne bude preskupo da ću uvući dogodine", kaže Marija Sente, iz Novog Bečeja.

Nakon radova u tri ulice prošle godine, ove jeseni planirano je da se završe poslovi na još nekoliko lokacija.

"To je ukupna dužina nekih 1840 metara. Prečnik cevi koji se ugrađuje je fi 250 i izgradnjom ove kanalizacije će obezbediti priključenje nekih 160 katastarskih parcela, odnosno 160 domaćinstava", kaže Ivan Bošnjak, iz Novog Bečeja.

U opštini Novi Bečej su napravili prioritete kada je reč o gradnji fekalne kanalizacije.

 "Sad je završena nabavka za novih 16 miliona dinara za pogotovo taj deo Novog Bečeja koji se zove Šušanjski sliv, s obzirom da se on nalazi u depresiji realno ima problem posle svake kiše. Konkurisali smo za novih 20 miliona dinara kod Uprave za kapitalna ulaganja i verujem da ćemo ostvariti ta sredstva", kaže Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej.

Uporedo sa gradnjom fekalne kanalizacije u Novom Bečeju se radi i na rekonstrukciji kišne kanalizacije, koja je u više navrata u proteklih petnaest godina zbog zapušenosti bila uzrok poplava u nižim delovima naselja.

rts.zrenjanin@rts.rs
+381 23 534 566

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара