Pančevo, posledice NATO bombardovanja

Pančevo je za vreme bombardovanja 1999. godine pretrpelo veliku materijalnu štetu, ali posledice po zdravlje ljudi nikada se nisu utvrdile. Doktorka Danica Grujičić pokrenula je inicijativu da se formira koordinacioni tim koji će analizirati sve prikupljene podatke kako bi se stanovništvo bolje zaštitilo.

Pančevo je za 78 dana NATO bombardovanja 24 puta gađano. Na meti su najčešće bile fabrike sa opasnim materijama:Rafinerija, Petrohemija i Azotara iz koje je u kanal otpadnih voda u Dunav ispušteno 250 tona tečnog amonijaka. U Rafineriji je tad izgorelo 80.000 tona nafte i naftnih derivata,a iz Petrohemije je ispušteno 460 tona visokotoksičnog vinil-hlorida.

"Sama činjenica da je UNEP kao organizacija za ekologiju Ujedinjenih nacija proglasila Pančevo za grad ne bezbedan za život posle bombardovanja govori dovoljno samo za sebe", kaže dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KCS.

Pančevci su nastavili da žive u svom gradu kao da se nije ništa dogodilo, ali 18 godina nakon bombardovanja u pančevačkoj bolnici je sve veći broj obolelih od raznih vrsta tumora,ali ono što posebno zabrinajava je porast imunoloških bolesti.

"Ima sve više obolelih od karcinoma,iako sam u penziji pratim situaciju i vidim da ima sve više oboleih od štitaste žljezde i drastičan broj dijabetičara. Sve to nije samo posledica loše ishrane, nego i posledica bombardovanja", kaže  Snežana Milanović Naumović, doktorka u penziji.

"Imam obavezu prema mojim drugarima i kolegama koji su radili sa mnom u Rafineriji i koji su preminuli, možda i kao žrtve NATO bombardovanja, ali i u ime svojih sugrađana i dece da učestvujem u ovoj priči i da podržim doktorku i da se sve istraži i utvrdi prava istina", kaže Petar Čavić, vatrogasac u Rafineriji.

"Neophodno je napraviti jedno koordinaciono telo od stručnjaka različitog profila koje će moći da analizira sve prikupljene podatke i da nam tačno kaže šta se desilo i kako u budućnosti da se štitimo", kaže dr Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju KCS.

Doktorka Grujičić je istakla da pored koordinacionog tima što pre treba bolje organizovati i zdravstvene ustanove da bi mogle bar jednom godišnje da pruže ljudima koji su bili izloženi uticaju opasnih materija besplatne specijalističke preventivne preglede.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555





Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво