Kakva je sudbina preduzeća Simpo ŠIK

Da li će jedini preostali veći industrijski pogon u Kuršumliji, preduzeće Simpo Šik uskoro dobiti novog vlasnika i kakva će biti budućnost ove strateški važne firme, koja, nakon brojnih problema, polako staje na zelenu granu, jedno je od najvažnijih pitanja, pre svega za 550 zaposlenih, ali i za opštinu, koja u Srbiji prednjači po siromaštvu i ekonomskoj migraciji.

Sudbine ŠIK Kopaonik i stanovnika opštine Kuršumlija prepliću se decenijama unazad i neraskidivo su povezane. Svoj stav o značaju ove fabrike za ceo kraj, Kuršumličani su poslednji put iskazali 2010. godine, kada je ona bila na kolenima, nakon neuspešne privatizacije.

Sedam godina kasnije, uz veliku državnu pomoć, lesonit i ostali proizvodi drvne industrije i dalje su glavni izvozni aduti ove topličke opštine.

"Godišnji obim proizvodnje je između deset i dvanaest miliona evra i to je dovoljna proizvodnja za rentabilno poslovanje", kaže Milorad Andrejević, direktor Simpo ŠIK-a u Kuršumliji.

Ovakvim stanjem najzadovoljniji su radnici, koji kažu da se stabilno poslovanje pozitivno odražava i na njihov položaj.

"Radimo, primamo platu redovno", kaže Dragoje Miletić, radnik u Simpo ŠIK-u u Kuršumliji.

"Radnička prava se apsolutno poštuju, što je najvažnije i što je nama ujedno i najbitnije kao sindikatu", kaže  Aleksandar Eraković, predsednik Samostalnog sindikata u Simpo ŠIK-u Kuršumliji.

U Simpo ŠIK-u ističu da su prvenstveno usmereni na povećanje proizvodnje i očuvanje tržišta, a da će njihovu dalju sudbinu odrediti država.

"Mi smo zakupci kod ŠIK-a, koji je sada u stečaju i sudbina ŠIK-a rešavaće se na osnovu Zakona o stečaju. Sudbina Simpo ŠIK-a će se rešavati na osnovu Zakona o privatizaciji", kaže  Milorad Andrejević, direktor Simpo ŠIK-a u Kuršumliji.

Da se sa potencijalnim investitorima razgovara, RTS-u je potvrđeno u lokalnoj samoupravi, gde se nadaju da će oni, u što skorije vreme, biti uspešno okončani.

"Ima zainteresovanih, smatramo ozbiljnih investitora, koji su poslali pismo o namerama u Ministarstvo privrede i u Vladu Republike Srbije", kaže Radoljub Vidić, predsednik opštine Kuršumlija.

"Što se tiče privatizacije, mi smo jednom to imali, iskusili smo opasno tu stvar, a sad bi država trebalo da pogleda, mora proizvodnja da radi, da bi ovaj narod ostao ovde u Kuršumliju", kaže Dragoje Miletić, radnik u Simpo ŠIK-u Kuršumliji.

Uz pozitivan trend poslovanja, eventualnog novog vlasnika dočekaće i optimalan broj zaposlenih za ovaj obim proizvodnje, jer će do kraja godine, uz socijalni program, fabriku dobrovoljno napustiti oko 110 radnika.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво