London zamenili mirnim životom podno Maljena

U potrazi za boljim životom mnogo je onih koji su se iz Srbije otišli širom Evrope i sveta. Bračni par Đukić, umesto Velike Britanije, odabrao je mirni život podno Maljena.

Melisa je rođena u Londonu, a Zoran u Beogradu. Pre tri decenije životni putevi ukrstili su im se u britanskoj prestonici, ali su pre dve godine odlučili da pobegnu od urbanog života. Doselili su se u Tometino Polje, a vikendica je postala njihov stalni dom.

"Bili smo spremni za promene, novu avanturu. Deca su odrasla, jedna je na Univerzitetu, druga ćerka je završila studije i oni su sada posvećeni svojim životima. Tako da smo imali slobodu da uradimo nešto za sebe. Dosadio nam je posao da radimo naporno, da radite za nekog drugog, pa čak i posao koji volite, zaista volite posle trideset godina dosadi", kaže Melisa Đukić.

Zoran je imao sopstveni biznis, zbog čega je imao stresni život. Život u planini nedaleko od Divčibara preporodio ga je.

"Mi ustanemo ovde ujutru i onda mnogo hobija imamo. Evo pokazaću vam ovde, šest sedam vrsta rakija pravimo, pravimo vino, ona ima razboj i preko zime najviše to radi. I pravi šest sedam vrsta džemova, sokova, ajvari, sve ono što se ovde radi, paprike", kaže Zoran Đukić.

Deci je bila čudna odluka roditelja da se presele u Srbiju, pre nego što su stekli uslov za penziju.

"Ali vole, dolaze ovde, znaju srpski. Iako sam ja ceo život pričao engleski sa svojom suprugom i sa njima. Oni su od babe i dede naučili srpski, dolazile su ovde i vole uvek da dođu, skijanje nikad ne zaobilaze. Na Kopaoniku su bile dvadeset puta", kaže Zoran Đukić.

Stara drvena kuća je letnjikovac, a zimu provode u novijem zdanju. S obzirom da neće ostvariti pravo na penziju u Velikoj Britaniji, odlučili su da zarade baveći se i seoskim turizmom u Srbiji.

Želja im je da na taj način ožive i druga domaćinstva u Tometinom Polju, ali pre svega da uživaju u životu baveći se hobijima na selu, bez kojih su morali da žive decenijama u gradu.




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво