U Žagubici nedovoljno nezaposlenih

Opština Žagubica spada u najnerazvijenije u Srbiji. Iako imaju drvnu industriju i nekoliko manjih preduzeća, dolazak jednog većeg investitora bio bi značajan za privredu te opštine. Međutim, javio se neobičan problem: Žagubica nema dovoljno nezaposlenih.

Opština Žagubica već neko vreme investitorima potpuno besplatno nudi građevinsko zemljište od 4,5 hektara sa nekoliko zgrada i mogućnošću priključka na vodovod i kanalizaciju. Investitor koji je u ovoj opštini hteo da otvori pogone povukao se, jer nisu imali dovoljno nezaposlenih.

"Čovek je obilazio da napravi fabriku ovde, pošto je kooperant Ikee. Ima drvna masa Srbija šuma itd. Međutim pojavio se problem da nemamo dovoljno. On je mislio 250-300 radnika, jednu ozbiljnu fabriku", kaže Predrag Ivković, zamenik predsednika opštine Žagubica.

I sada je na evidenciji oko tri stotine ljudi, ali ne mogu svi biti stručni u istoj privrednoj grani. U opštini tvrde da je ova firma tražila da na evidenciji bude bar duplo više prijavljenih od onog što im je potrebno. Pravi odnos za odabir radnika je šest prema jedan. U Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je čest slučaj u ruralnim i udaljenim područjima da ljudi ne koriste njihove usluge, pa službenici moraju da im dođu na noge.

"Razlog je njihova neinformisanost o mogućnosti prijavljivanja na evidenciju i korišćenje svih naših usluga koje pružamo", kaže Dragana Nedeljković, Nacionalna služba za zapošljavanje Požareva.

Po poslednjem popisu na teritoriji Žagubice živi 12.000 ljudi. Trećina ih je u inostranstvu, deo se bavi poljoprivredom, drugi trgovinom, administracijom i drvnom industrijom. Pa i ne čudi mali broj zvanično nezaposlenih.

"Nezaposlen sam. Ne tražim posao. Lepo se živi i bez posla. Nisam na zavodu, nisam nigde. Zašto ne? Zašto bih? Bavim se poljoprivredom. Lepo se živi od poljoprivrede."

"Imam kući porodicu i decu. Moram da vodim računa o deci, a ne da radim."

"Zato što sm zakasnila u roku kada sam trebala da se javim. Nisu mi oprostili i onda su rekli za šest meseci što znači sada u oktobru da se javim."

Nakon Žagubice, kooperant Ikee prešao je u Kučevo, jer imaju slično okruženje. U ovoj opštini tvrde da na evidenciji imaju oko 500 nezaposleih. Investitor je do sada uradio analize, ankete i biznis plan.

rts.pozarevac@rts.rs
+381 12 211 466




Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи