Ko će biti direktori javnih preduzeća u Nišu

Komisija za izbor direktora javnih preduzeća u Nišu završila je sinoć višenedeljni rad. Do kraja ove nedelje Gradskom veću Niša biće dostavljena po tri imena najboljih kandidata za izbor budućih direktora preduzeća u tom gradu. Interesovanje kandidata, kao i javnosti ko će biti novi direktori u Nišu, bilo je ogromno.

Za 11 direktora javnih preduzeća u Nišu konkurisalo je 120 kandiatata. Tek polovina njih ispunila je osnovne uslove, za koje u petočlanoj Komsiiji koja bira najbolje, kažu da su strožiji no pre 4 godine, podsećajući da je većina gradskih preduzeća u međuvremenu promenila Statute, pa i uslove za izbor direktora.

 

"Sama Uredba o merilima za imenovanje direktora propisuje tačno kako se kandati ocenjuju. Tu imamo dve faze, jedna je ocenjivanje formalnih uslova, a druga je usmeni deo razgovora i ispitivanje kandidata", kaže Olivera Igić, predsednica Komisije za izbor direktora u Nišu.

Na ponovljeni konkurs moraće Gorica koja brine o grobljima jer dva prijavljena kandidata nisu ispunjavala osnovne uslove.

Jedino aerodrom i Direkcija za javni prevoz neće dobiti nove direktore, jer njihovi mandati ističu 2018. i 2019. godine.

Jedan od uslova konkursa raspisanog krajem jula bio je da kandidat za direktora nije politički angažovan ili da mu članstvo u stranci miruje.

"Politike ima baš onoliko koliko to zakon dopušta.. Konkursnu komisiju za izbor direktora je birala Skupština grada tako da je to volja odborničke većine i u tom domenu ima politike", kaže Zvezdan Milovanović, poverenik SNS u Nišu.

"Šta očekujem, da bude bolja izgradnja Niša i da bude bolji život Nišlija da rade za dobrobit te firme u kojoj su, a ne samo da rade za političke stranke u kojoj su".

Vlada Republike Srbije kada je donosila Uredbu o merilima za izbor direktora javnih preduzeća upravo je imala tu tendenciju da smanji uticaj politike na izbor direktora.

Zanimljivo je da Komisija za izbor direktora niških preduzeća nije imala pravo provere validnosti podnetih dokumenata, niti je uzimala u obzir preporuke Agencije za borbu protiv korupcije za pojedine kandidate. Čak i oni koji ispunjavaju uslov za penziju imali su pravo da konkurišu za buduće direktore.

rts.nis@rts.rs
+381 18 236 588




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво