Istorijski arhiv u Leskovcu otvara vrata školama

Vrata leskovačkog Istorijskog arhiva do pre tri godine bila su potpuno zatvorena za građane, a onda su osavremenjavanjem rada prvo počeli da sarađuju sa školama. Lekcije iz istorije, ali i delatnost i organizacija ove institucije kulture sada su leskovačkim osnovcima mnogo bliže.

Tek nekoliko rečenica o Istorijskom arhivu u udžbenicima istorije u petom razredu, a kada su kročili u ovu riznicu nizala su se pitanja. Učenici 5. razreda nekoliko leskovačkih osnovnih škola oduševljeno su obilazili depoe, razgledali dokumenta, fotografije, crkvene knjige i građu koja se čuva na mikrofilmovima i u digitalnoj formi.

"Jako mi znači što sam sve to videla i jako mi je bilo lepo ovde", kaže Lana Mitrović, učenica 5. razreda OŠ "Josif Kostić".

 "Meni se ovde mnogo svidelo što sam videla šta rade arhivisti i ko su zapravo oni", kaže  Iva Stojanović, učenica 5. razreda OŠ "Josif Kostić".

Istorijski arhiv u Leskovcu već tri godine u septembru otvara vrata školama. Istorija na dlanu. Neobičan i zanimljiv čas.

"Povezivanje teorije i prakse, a to nama uvek fali znači mi radimo u učionici. To je teorijski deo", kaže  Boško Antanasijević, nastavnik istorije OŠ "Josif Kostić".

Počeli su skromno pre 63 godine sa jednim dokumentom. Danas Arhiv ima oko 500 fondova i zbirki u dužini više od dva kilometra. Pred decom fondovi Udruženja leskovačkih zanatlija, predratnih tekstilnih fabrika,zbirka diploma, matične knjige. Tu je i biblioteka sa oko 4.000 naslova.

"Trudimo se da deci približimo sve ono što Arhiv čuva, da im pokažemo način na koji radimo, koje službe Arhiv ima", kaže  Marina Kulić, viši arhivista.

U protekle tri godine leskovački Istorijski arhiv je preporođen.

"Izvršeena je adaptacija postojećeg prostora. Odradili smo. Radimo uveliko digitalizaciju. Dobili smo skener od Ministarstva kulture, zatim klizne regale", kaže Marija Lazarević, direktorka Istorijskog arhiva Leskovac.

I beleška o posetama učenika naći će svoje mesto na ovim policama baš kao i izložba fotografija i dokumenata o istorijatu leskovačke Osnovne škole "Vasa Pelagić" koju stručnjaci Arhiva tek pripremaju.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16  242 131




Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво