Manji, ali slađi rod šećerne repe

U Crepaji kod Kovačice počelo je vađenje šećerne repe na oko tri hiljade hektara. Ratari ističu da će imati istu zaradu kao i lane, iako će rod biti manji,jer je digestija slatkog korena mnogo bolja nego ranijih godina.

Poljoprivrednici u Crepaji su strepeli kakav će rod šećerne repe imati zbog suše, ali već na samom početku vađenja slatkog korena mogu da odahnu, jer je biljka dobro podnela vremenske neprilike.

 "Zdrav je koren, nema problema sa truleži,biljka je zdrava i videćemo do kraja kako će biti, tek je počelo vađenje", kaže Marko Ćosić, poljoprivrednik iz Crepaje.

"Nadamo se dobrim prinosima. Za sad koliko vidimo i digestija je izuzetno dobra i trebalo bi da bude sve kako smo i planirali", kaže Aleksandar Margan, poljoprivrednik iz Crepaje.

Izmereni nivo šećera u korenu je 18 odsto, a lane je bio od 13 do 16 odsto i zato će ratari uprkos manjem rodu imati dobru zaradu koja iznosi oko dve i po hiljade evra bruto po hektaru.

"Jedina kultura gde evo pred oranje je već ponuđena nova cena za 2018. godinu od 36 evro centi po kilogramu plus PDV, što je za jedan evro veći iznos nego sad. To je više nego što smo očekivali i motivisaće ratare da i dalje uzgajaju šećernu repu", kaže  Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje.

Ratari u Crepaji imaće i zadovoljavajući rod suncokreta od 3,5 do 4 tone po hekatru i sve to trebalo bi da nadoknadi gubitak koji će imati na kukuruzu, gde će rod biti prepolovljen.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555








Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи