Gimnazijalka iz Kuršumlije predstavnica mladih iz Srbije u Nepalu

Osamnaestogodišnja Nina Jakovljević iz Kuršumlije, učestvovala je na konferenciji mladih u Nepalu, gde je govorila o šansama i mogućnostima vršnjaka iz malih sredina. Među sto mladih lidera iz celog sveta, imala je čast da baš ona otvori konferenciju i to starom srpskom pesmom.

Ovom pesmom, učenica kuršumlijske Gimnazije Nina Jakovljević, otvorila je međunarodnu konferenciju mladih u Nepalu, kao jedina predstavnica iz Srbije, ali i Evrope. Nina je kao mladi lider izabrana da govori o socijalnoj perspektivi mladih u malim sredinama.

"Moj zadatak je bio da ih motivišem da se što više trude da poboljšaju svoju situaciju u Nepalu, jer oni kao i mi ovde u Kuršumliji i verovatno nekim gradovima u Srbiji nemaju baš neke mogućnosti da napreduju u muzici, možda u glumi, u sportu, u svemu što vole da rade", kaže Nina Jakovljević, učenica 4. razreda Gimnazije u Kuršumliji.

Na konferenciji, koja je održana treći put, učestvovalo je stotinu mladih iz celog sveta, a Ninu je pratila njena profesorka.

"Nepalci su se pokazali kao sjajni domaćini, a Nina nas je predstavila na jedan izuzetan način", kaže Milena Vukajlović, profesorka umetnosti.


Nina je učenica najboljeg odeljenja u školi, koje joj je i najveća podrška.

"Da jedna devojka iz Kuršumlije, iz ovako malog mesta, ode u Nepal koji je na drugom kraju, što bi se reklo, drugom kontinentu,stvarno sam se oduševio i bio sam preponosan na svoju drugaricu", kaže Janko Jaćović, drug.

"Jedna jako dobra osoba i koja ima puno obaveza, a pored toga nalazi vremena za društvo, uvek je tu da sasluša koji god problem da imam", kaže Aleksandra Simić, drugarica.

"Nina svojim talentima i svestranošću ostvaruje svoje snove, ali u isto vreme šalje najlepšu sliku o mladima Srbije u svet", kaže Jasmina Deljanin, razredna.


Još uvek pod utiscima kako žive njeni vršnjaci u Nepalu, svoju budućnost vidi iz druge perspektive.

"Kada sam se vratila apsolutno sam gledala na moj grad, na moju državu totalno drugačijim očima.Tako da, treba da budemo srećni sa onim što imamo i da se trudimo da za buduće generacije iskoristimo, da im omogućimo lakši i lepši život", kaže Nina.

A svoj doprinos daće, kako sada stvari stoje, kao budući molekularni biolog koji se pesme nikada neće odreći.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво