Samo jedna škola u Prokuplju radi po programu "Škola bez nasilja"

Vršnjačko nasilje jedan je od najčešćih i najopasnijih oblika nasilja. Deca koja su u detinjstvu sklona nasilničkom ponašanju najčešće te sklonosti zadržavaju i u odraslom dobu. Jedini način da se nasilje spreči je da se na vreme prepozna i reaguje. Mali napredak beleži se u Prokuplju gde je broj slučajeva malolatničkog nasilja ove godine u opadanju, a posebno se izdvaja Osnovna škola "9. oktobar" koja je jedina završila program "Škola bez nasilja".

O nasilju među vršnjacima od prokupačkih osnovaca čuli smo mnogo. O tome kažu uče, razmišljaju i žele otvoreno da govore. Sve, kažu, najčešće počinje na društvenim mrežama.

"To posle kad se uživo vide osobe koje su učestvovale u nasilju one to nekad prenesu u fizičko nasilje".

"Niko ne treba da trpi ako neko vrši nasilja nad njim".

"Obično ta malo siromašnija deca trpe više nasilja nego ona bogatija".


Prvi korak u borbi protiv nasilja je da se ono prepozna pa, kada se dete požali, ne treba to shvatati olako, kažu stručnjaci.


"Ono svoje ponašanje menja, biva jako impulsivno, razdražljivo, naglih je reakcija, svadljivo je, povlači se u sebe, svoje navike menja", kaže  Marija Stošić, psiholog.

Nasilje se najčešće događa, ali najlakše može i da se kontroliše u školama. I pak, u Topličkom okrugu, samo je jedna škola prošla kroz program Škola bez nasilja, a rezultati su, kažu, primetni.

 "Sam program je sveobuhvatan, krenuo je sa obukom nastavnika, pa su oni dalje radili sa decom pa su se deca sama organizovala I krenula da rade sa svojim vršnjacima. Nasilje je otprilike na prvom nivou, sporadično su tu slučajevi drugog novoa ali je mnogo veći broj onih koji oprijavljuju nasilje, ynači ohrabrujemo žrtve da prijave ono što se dešava", kaže Danijela Vukić Denić, program "Škola bez nasilja" O.Š. "9. oktobar".

"Centar za socijalni rad u Prokuplju je u toku 2017. godine radio na 28 slučajeva prijavljenih sa elementima nasiljakod dece i mladih. Ono što je značajno istaći je to da je tendencija opadanja maloletničke delikvencije aktuelna u ovom periodu u odnosu na prošle godine", kaže  Aleksandra Stojanović, Centar za socijalni rad u Prokuplju.

Za poslednjih pet godina na Višem sudu u Prokuplju pravosnažno je okončano 27 krivičnih postupaka prema maloletnim učiniocima, uglavnom zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja lakših i težih telesnih povreda.

rts.prokuplje@rts.rs
+381 27 329 108






Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара