Trideset godina muzeja Jadra u Loznici

Jedini muzej u Podrinju, muzej Jadra u Loznici obeležio je trideset godina od osnivanja. U lozničkom muzeju čuva se oko pet hiljada eksponata koji svedoče o životu ljudi tog kraja još od praistorije, ali i izdanja prvih knjiga i lični predmeti velikana koji su rođeni u tom gradu, Vuka Stefanovića Karadžića i Jovana Cvijića.

Jedan od najsvečanijih dana u Loznici bio je, kažu, dan kada je 1987. godine u zgradi "Stare apoteke" otvoren Muzej Jadra.

"Ova ulica koja se tada zvala Mike Mitrović, ona je bila zatvorena za saobraćaj, stolice su bile poređane čitavom ulicom, nikada kroz muzej nije prošlo u tako kratkom vremenskom periodu više ljudi", kaže  Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra.


Kao slučajni prolaznik, na otvaranju Muzeja, te 1987. godine bio je i Momčilo Gavrić. U Muzeju se sećaju da je Gavrić mirno stajao ispred postavke na kojoj je prikazan on, kao dečak vojnik u Velikom ratu.

"Tada mi je Momčilo Gavrić i sada čuvam tu knjigu, poklonio knjigu koja nosi naziv "Sin drinske divizije", i tu je opisano ovaj sve ono što je zadesilo tog najmlađeg vojnika iz Prvog svetskog rata", kaže Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra.

U Muzeju se nalaze predmeti koji pokazauju da je područje Jadra bilo naseljeno još u paleolitu. Pored nalazišta Paulje u selu Brezjak, arheološka istraživanja na još nekoliko lokacija pokazala su da je Podrinje od davnih vremena bilo bogat ekonomski centar.

"Evo i sada znači ta rudna istraživanja u Jadru pokazuju da je ovo područje, da je praistorijski čovek prepoznao ta bogatsva i da ih je zapravo jako dobro koristio", kaže Rada Gligorić, arheolog u Muzeju Jadra.

Pored ličnih predmata lozničkih, a svetskih velikana, posebno mesto zauzimaju i stvari koje svedoče o sudbinama manje poznatih gotovo običnih ljudi. Jedna od takvih je slika Tinke Morozov, udovice Vladislava Petkovića Disa.

"Tinka Petrović se posle Disove smrti udala za doktora Igora Morozova, lekara iz bele migracije, Rusije, živeli su jedno vreme u Mačvi, a zatim ovde u Loznici, sahranjena je na Tičaru, mi imamo da kažem jedan deo zaostavštine našeg velikog pesnika", kaže Marija Šćekić Marković, etnolog u Muzeju Jadra.

Tokom ovih trideset godina rada Muzej Jadra bio je i biće centar identiteta Loznice i čitavog Jadarskog kraja.

rts.loznica@rts.rs
+381 15 891 669



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се