Berba grožđa u Deliblatskoj peščari

Suša tokom ove godine neće uticati na manji rod grožđa, već će visoke tepmerature doprineti boljem kvalitetu roda, što posebno raduje vinare. U Deliblatskoj peščari berba je u punom jeku.

U ovom vinogradu vinarije "Đorđe"na 12 hektara očekuju da će obrati oko 70 tona grožđa od kojeg će dobiti oko 30.000 litara vina. Berači od ranog jutra imaju pune ruke posla, ali se ne žale, jer kako kažu za osam sati rada mogu da zarade 1.600 dinara.

"Nisam prvi put ovde i posao nije težak kao neki drugi.Jedemo grožđe i zadovoljstvo je raditi", kaže  Ljubica Mijatov iz Botoša.

"Treba imati brzinu i veštinu prilikom branja, jer mora da se ima neki učinak, bez toga neće niko da te drži,a norme su od 300 do 500 kilograma u toku smene", kaže  Žarko Stanojević iz Botoša.

Mikroklimatski uslovi Deliblatske peščare i sastav zemljišta veoma pogoduju uzgoju vinove loze,čiji koren ide i do 15 metara duboko u zemlju i zato sušni period ne utiče mnogo na kvalitet voća.

"Ima dobrog provetravanja, zemljište je lagano rastresito i peskovito sa dosta minerala i krečnjaka.Sve to veoma pogoduje vinovoj lozi i vinskom grožđu da bi ispoljilo u vinima neki svoj specifičan karakter", kaže  Nenad Živanov, direktor vinarije "Đorđe" u Deliblatskoj peščari.

Hladne noći i sveža jutra tokom vrelih letnjih dana ovde na obroncima Deliblatske peščare doprineli su da grozdovi ne budu samo ovako krupni, već i veoma slatki.

Ispod vinograda nalaze se vinski podrum i destilerija i ovde ove godine planiraju da prvi put naprave i penušavo vino,a za poseban proces šampanjizacije nabaviće se i specijalna oprema.

rts.pancevo@rts.rs
+381 13 342 555

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво