Subvencije za poljoprivrednike u Gadžinom Hanu

Subvencije u poljoprivredi u opštini Gadžin Han ove godine najveće su do sada - ukupno 20 miliona dinara zajedno sa sredstvima države izdvojenim za mere populacione politike. Subvencionišu se različiti programi, a najveće interesovanje vlada za nabavku umatičenih grla, za šta opština daje 50 odsto subvencija, dok država isplaćuje premije za svako umatičeno grlo.

Pred zaplanjskim stočarima ove godine je povoljna računica - ako se odluče za nabavku umatičenih grla, uz subvencije opštine i premije države njih posle godinu dana stado od dvadeset ovaca ili koza na primer praktično ne košta ništa. Uz to, premije sleduju i narednih deset godina. To su među prvima prepoznali Grozdanovići iz Sopotnice. Ali nije sve išlo bez problema.

"Što se tiče nabavke umatičenih grla, veoma teško. Ja sam nabavio u opštini Svrljig, ali nisam mogao od jednog proizvođača, nego od troje - četvoro sam nabavio", kaže Srđan Grozdanović, selo Sopotnica.

I Milan Todorović koji je gradski život zamenio poljoprivredom na dedinom imanju zainteresovan je za subvencionisanu nabavku umatičenih grla, ali to još ne uspeva da realizuje.

"Hteo bih ozbiljno da se bavim poljoprivredom. Trenutno imam pet grla. Uz pomoć subvencija za umatičena grla hteo bih da povećam na 10, ali teško se dolazi do umatičenih grla. Veoma teško", kaže  Milan Todorović, Sopotnica.

Nabavka umatičenog stada mladog Todorovića zadržala bi na selu. Upravo oživljavanje sela cilj je subvencija u poljoprivredi koje su ove godine u opštini Gadžin Han najveće do sada, ali sve usporava vrlo mali broj umatičenih grla, i pored toga što na tržištu vrede tri puta više od neumatičenih.

"Mislim da je najveći problem bio u edukaciji. Nisu ljudi znali na vreme, zato se kasni sa umatičenjem, ali nadam se da se sve ubrza sa ovim programom. Do pre nekoliko godina smo imali samo dva gazdinstva sa umatičenim grlima, sada se to proširuje", kaže  Slaviša Ivković, opštinski većnik.

Opština Gadžin Han subvencioniše i nabavku poljoprivredne mehanizacije, programe u ratarstvu, voćarstvu, pčelarstvu, zatim veštačko osemenjavanje, a sa 100 odsto subvencioniše i kamate na poljprivredne kredite.

rts.nis@rts.rs
+381 118 236 588

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво