Još se ne zna odakle bakterije u pirotskoj vodi

Piroćanci sedam dana po preporuci Zavoda za javno zdravlje nisu pili vodu iz gradske mreže, jer su analize pokazale prisustvo bakterija u uzorcima. Zabrana je u subotu ukinuta, voda je bezbedna za piće, svi akteri ove priče su izašli u javnost, ali izgleda da su Piroćanci ostali uskraćeni za informaciju - odakle bakterije u vodi.

Početak septembra u Pirotu bio je u znaku cisterni i flaširane vode.Građani nenaviknuti na ovakve situacije, različito su prokomentarisali ono što se dogodilo sa vodom.

Podnelo bi se lakše da nismo saznali tri dana kasnije, kažu Piroćanci, inače ne bi bilo problema. "Ili je politička igranka - zna se sa kojim ciljem, ili se to stvarno desilo."  

Pirotski vodovod, Zavod za javno zdravlje i sanitarna inspekcija obaveštavali su javnost zajedničkim saopštenjem; tvrde da su postupali u skladu sa propisima, ali kažu da je još rano donositi zaključke o tome šta je bio uzrok prisustva bakterija u vodi.

"Postojala je samo sumnja da jedno od izvorišta možda pravi problem - izvorište Gradište, i naravno, njega smo isključili s mreže", objašnjava Zoran Nikolić, direktor JP Vodovod i kanalizacija. "Postojala je i ozbiljna sumnja i oko načina uzimanja uzoraka - znači, sekundarno zagađenje."

Najvažnije je ipak da većih posledica po zdravlje ljudi nije bilo.

"Ja odgovorno mogu da kažem da nije bilo alarmantnih situacija koje su vezane za ona oboljenja koja mogu da se prenose vodom", tvrdi dr Radovan Ilić, direktor Doma zdravlja.

"Uz čitav niz preduzetih preventivnih mera, uspeli smo da očuvamo zdravlje svih Piroćanaca, da sprečimo bilo kakvu pojavu nekih nepredviđenih posledica", rekla je dr Elizabeta Aleksić, direktorka ZZJZ Pirot.

U lokalnoj samoupravi ističu da je voda strateški resurs za jednu sredinu, ali smatraju da nije bilo potrebe unositi paniku, jer Piroćanci nikada nisu imali loš kvalitet vode.

"Ono što je veoma bitno a što narod ne zna, jeste da na svakom izvorištu postoji fizičko i tehničko obezbeđenje - čeličnim vratima su zatvorena izvorišta", navodi Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota. "To znači da ne može neko da dođe neko i namerno tamo kontaminira vodu."

O tome da li je bilo propusta i gde - analiziraće se kažu nadležni i u narednom periodu. U međuvremenu, pirotski vodovod će angažovati još jednu referentnu laboratoriju a način uzorkovanja vode pratiće komisija.

Zbog činjenice da sedam dana nisu pili vodu iz gradskog vodovoda, Piroćanci će dobiti umanjene septembarske račune za 30 procenata.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво