Deca iz Avganistana u vranjskoj školi

U Prihvatnim centrima u Preševu, Vranju i Bujanovcu trenutno je sto dvadeset petoro dece školskog uzrasta, uglavnom iz Avganistana. Za njih šezdesetak u Vranju i Preševu počela je nastava, dok u Bujanovcu još traju sistematski pregledi.

U Osnovnoj školi "Svetozar Marković" u Vranju, novi učenici su raspoređeni po odeljenjima. Vršnjakinje Anita Džafari iz Avganistana i Milica Stanković iz Vranja odmah su se sprijateljile.

Deliće klupu, savladavati jezičke barijere, družiti se i pomagati. I jedna i druga raduju se druženju.

Farijan Ekolan iz Avganistana je u školskoj klupi prvi put posle dve godine od kako je sa roditeljima napustila svoj dom, zemlju.

Merilan Nuri kaže da je zahvalan što njegova deca imaju mogućnost da se edukuju i da imaju neku budućnost.

Učitelji su se obučili za rad sa novim đacima. U početku će im pomagati i prevodioci iz Prihvatnog centra i nastavnici koji predaju strane jezike. Tu su i vršnjaci, drugovi iz škole.

"Odlično su pripremljeni i kod kuće su ih roditelji dobro pripremili, tako da su jedva čekali dolazak novih drugara", naglašava Tijana Đokić, direktorka OŠ "Svetozar Marković".

Učitelj Miomir Dejanović kaže da će nastavu prilagoditi njihovim potrebama: "Trudićemo se da dajemo neke zadatke bez tekstova, u početku, dok savladaju srpski jezik."

U prvom razredu ocenjivanje je opisno, tako će i njih oceniti, objasnila je Slavica Stefanović, učiteljica u OŠ "Svetozar Marković", a ocene će im davati ukoliko ostanu duže od jednog meseca u školi.

Učenici iz Prihvatnog centra neće imati udžbenike, već sveske i školski pribor. Planirano je da prvih mesec dana imaju po tri časa.

Prema rečima Slobodana Savovića, iz Komesarijata za izbeglice, deca imaju organizovan prevoz, školski pribor, imaju užine.

Deca školskog uzrasta u prihvatnim centrima i do sada su imala nastavu, neformalnog tipa. Učili su i tokom leta matematiku, engleski jezik, osnove prirodnih nauka.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи