U Loznici crveni alarm zbog ambrozije

U poslednje tri nedelje, Dom zdravlja u Loznici izdao je crveni alarm upozorenja zbog visoke koncentracije polena ambrozije u vazduhu, a u Službi opšte medicine povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog tegoba izazvanih alergijom na tu biljku.

Čak i oni građani koji nikada nisu imali tegobe zbog polena ambrozije, ove godine ih imaju, kažu u lozničkom Domu zdravlja. 

Osim kašlja, simptomi alergije izazvane ambrozijom su kijanje, osip po koži i gušenje. Pomoć lekara traže uglavnom stariji građani, kaže dr Dragana Nešković Marković, načelnica Službe opšte medicine, "ali primećen je i sve veći broj mlađih pacijenata koji se javljaju sa simptomima alergije".

U službi lozničkog Doma zdravlja koja prati stanje aeropolena u vazduhu kažu da od 2007. godine do danas nisu zabeležili izrazito visoke količine polena ambrozije. Biološkinja Valentina Najdanov Petrović ističe da je u prethodnoj nedelji bilo "četiri puta više koncentracije od tih visokih koje mogu da izazovu kod većine alergičnih osoba reakcije".

I dok u gradskoj Komunalnoj inspekciji kažu da njihove ekipe prate stanje na terenu, i da je bilo prijava zbog neuklanjanja ambrozije, meštani u lozničkom naselju Lagator dodaju da zbog ambrozije već danima izbegavaju izlazak iz kuće.

"Svi vlasnici javnih i privatnih površina dužni su da uklanjaju ambroziju sa svojih površina", naglašava Željko Radović, načelnik Komunalne inspekcije u Loznici. "Grad Loznica preventivno radi na uklanjanju ambrozije, mi imamo mape na kojima su evidentirane i privatne i javne površine sa ambrozijom, i javna preduzeća od početka vegetacionog perioda od maja sistematski rade košenje."

U naselju Lagotor odmah pored vrtića za decu i stambenih objekata nalaze se hektari pokriveni ambrozijom. Da li je ovakva slika rezultat neodgovornosti gradskih komunalnih preduzeća ili pojedinaca nismo uspeli da saznamo.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара