Četiri decenije novobečejske prevodnice

Hidrosistem Dunav - Tisa - Dunav, koji je građen dve decenije, već 40 godina je u funkciji, a prevodnica na Tisi kod Novog Bečeja predstavlja ključnu tačku za snabdevanje vodom kanala u Banatu. Prilikom gradnje iskopan je 131 milion kubnih metara zemlje, dok je, poređenja radi, na Panamskom kanalu iskopano 170 miliona kubika.

Na svečanom otvaranju prevodnice "Novi Bečej" pre četiri decenije Zoltan Čeh je pevao u horu u okviru programa priređenog za tu priliku. Tada nije slutio da će ovde provesti radni vek. Pamti posebno 2006. godinu kada je Prevodnica izdržala nalet najvišeg zabeleženog nivoa vode u proteklih sto godina.

"Ovaj objekat pored kako vidite megalomanskog, jako puno betona ima više funkcija", ističe Zoltan Čeh, "da održavamo plovnost maltene do izvorišta, punjenje banatskog bazena vodom za zalivni sistem i sad možete trenutno da vidite i samo prevođenje."

Kada brod dolazi Tisom iz pravca Mađarske ulazi u betonski kanal gde se nivo vode spušta. Kada putuje u suprotnom smeru brod se prevodi sa nižeg nivoa reke na viši. Ovo je i mesto na kome kanal Dunav - Tisa - Dunav iz Bačke prelazi u Banat, gde za sebe veže splet kanala za navodnjavanje ili odvodnjavanje.

Odvodnjavanje je osnovna funkcija kanala, koristan je za plovidbu, ribarstvo, turizam, ali se ipak najčešće pominje u priči o navodnjavanju.

"Možemo reći da je projektni kapacitet hidrosistema 510.000 hektara za navodnjavanje, a da se trenutno navodnjava jedva pedesetak hiljada hektara, što je oko 10 posto", naglašava Slavko Vrndžić, generalni direktor JVP Vode Vojvodine. "Kad je u pitanju plovidba, potencijal hidrosistema je 7 miliona tona robegodišnje, mi uspemo da realizujemo oko 700.000 tona, to je opet oko deset posto."

Hidrosistem je uvek pun vode, kažu u "Vodama Vojvodine", a da bi se obezbedilo navodnjavanje neophodno je da se zainteresovani poljoprivrednici prijave, a zatim da se sagledaju tehničke mogućnosti, isplativost eventualnih radova i prepumpavanja vode u sekundarnu kanalsku mrežu iz koje na kraju uređaji za navodnjavanje zalivaju useve.

 




























Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво