Jedan muzej mnogo nade

Leskovački muzej, koji je prošle godine proglašen za najbolji u zemlji, sada realizuje Projekat "Jedan muzej mnogo nade" za decu sa invaliditetom. Ideju je podržala i Balkanska mreža muzeja.

Dočekani s osmehom i raširenih ruku.Mnogi su prvi put u Muzeju pa je zato i uzbuđenje veliko. Na zanimljiv, kreativan i njima prihvatljiv način deca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju školu "11. oktobar" istražuju bogatu istoriju i kulturu Leskovca.

"Bojimo". Da li se lepo družite? Da".

"Lepo je. Sve radimo".

U rešavanju misaonih zadataka strpljivo im pomažu nastavnici, defektolozi, kustosi, ali i vršnjaci, učenici sedam osnovnih škola. Osim o istoriji ovde će naučiti i važne životne lekcije. Da budu solidarni, humani i prihvate različitost.

"Saznajemo prošlost i družimo se."

Projekat za svaku pohvalu kažu roditelji .Marija je imala bojazan da li će i kako njen sin prihvatiti rad u velikoj grupi.

"Iznenađujuće je dobro prihvatio ovu radionicu. Oduševljena sam, a sam projekat je dobar", kaže Marija Stojanović, roditelj.

Misaoni i zadaci opažanja, slagalice, tradicionalne igre naših predaka, izrada suvenira, radionice za roditelje. Svaka je dobro osmišljena i prilagođena deci sa invaliditetom. Oni nemaju posebne potrebe ističu stručnjaci, već još postoje predrasude u društvu. Ovo je prilika da se uklone.

"Radićemo najviše na socijalnim veštinama kao što su međusobna saradnja između dece, razvijanje tolerancije, empatije", kaže Dragana Đorđević, defektolog u školi "11. oktobar" Leskovac.

"Osnovni cilj nam je pre svega da skrenemo pažnju javnosti na probleme i poteškoće sa kojima se susreću ova deca", kaže Suzana Ranđelović, autorka projekta.

Posle virtuelnog muzeja na znakovnom jeziku vremeplov leskovačkog kraja ubuduće dostupniji i ovim mališanima. Da inkluzija ne ostane samo ideja već čvrsto utemeljena u novu strategiju leskovačkog Narodnog muzeja.

"Gde upravo radimo na promovisanju Narodnog muzeja ne samo u okviru Srbije već i širom Balkana i Evrope", kaže Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja Leskovac.

I ovo je tek početak druženja i učenja. Radionice i predavanja trajaće do kraja oktobra, a potom slede izložbe radova.

rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво